Zaak-Marianne Vaatstra: van 1999 tot 2019

01 Mei 2019 - 07:05

Exact twintig jaar geleden, op 1 mei 1999, is de 16-jarige Marianne Vaatstra uit de Westereen dood gevonden in een weiland in Veenklooster. Met grote verslagenheid bij de familie, vrienden en dorpsgenoten ten gevolge. Een vastlopend onderzoek, dreiging richting het AZC en complottheorieën. Het is een zaak die - zelfs nu de dader is gevonden - blijft leven.

Foto: Omrop Fryslân

Zaterdag 30 april 1999

In de nacht van 30 april op 1 mei 1999 wordt de 16-jarige Marianne Vaatstra dood gevonden in een weiland bij Veenklooster. Ze is verkracht en vermoord. Op haar lichaam wordt DNA van de dader aangetroffen.

1 maaie 1999

Stille tocht, mei 1999

De Westereen steunt de familie en organiseert een stille tocht. Vijftien- tot twintigduizend komen hier op af. Vanuit alle windstreken komen mensen om hun verdriet te uiten en met de familie en naaste vrienden van Marianne mee te leven.

Stille tocht

Onrust rondom AZC, mei 1999

Al snel wordt gedacht dat de dader in het asielzoekerscentrum van Kollum moet worden gezocht. Dit zorgt voor veel onrust.

Spanning AZC

Protestdemonstratie, oktober 1999

Bij een informatiebijeenkomst in de Kollumer Sporthal, waar over een nieuw AZC wordt gesproken, krijgt burgemeester Piet Visser de volle laag van ontevreden burgers, die vinden dat de link tussen de zaak van Marianne Vaatstra en het asielzoekerscentrum niet goed genoeg wordt onderzocht.

Protestaksje

(Advertentie)
(Advertentie)