LTO Noord onderzoekt mening burgers over landbouwsector

30 apr 2019 - 21:05

Land- en tuinbouworganisatie LTO Noord is benieuwd naar de mening van burgers over de landbouw. Studente Tjitske de Wit onderzoekt voor LTO Noord de verbinding tussen boeren en hun omgeving. Inwoners van Fryslân, Drenthe en Groningen, die achttien jaar of ouder zijn, kunnen hun mening geven.

Ko yn de greide - Foto: Shutterstock.com

De Wit studeert aan Hogeschool Van Hall Larenstein in Leeuwarden en doet daar de hbo-opleiding Management van de Leefomgeving. "Ik loop stage bij LTO en ben al bij meerdere bijeenkomsten over dit thema geweest, maar de andere kant van het verhaal was nog niet belicht. Ze hebben mij gevraagd daarmee aan de slag te gaan", vertelt ze.

De Wit gaat burgers, die geen boer zijn, vragen wat hun binding met de boeren is in de omgeving. In de enquête staan vragen zoals: ben je wel eens op een boerderij geweest? Of denk je dat je goed op de hoogte bent van hoe je eten wordt geproduceerd? Of wil je daar meer van weten?

Onwetendheid

"Ik denk dat er veel onwetendheid is bij beide partijen, omdat de productie van eten uit de directe leefomgeving van de consument is geraakt. Daardoor begrijpen de partijen elkaar minder goed en ik wil graag een bijdrage aan wederzijds begrip doen."

Tjitske de Wit oer it ûndersyk

De Wit gaat een aantal van de respondenten interviewen. "Een van die mensen wint een bedrijfsbezoek en wil ik graag interviewen over wat hij of zij van het bezoek vond en of diegene nieuwe kennis heeft opgedaan."

De resultaten van het onderzoek worden gebruikt in het proces van LTO Noord over dit thema. Waarschijnlijk zal er ook een bijeenkomst voor de boeren en niet-boeren worden georganiseerd. Zo moet dit thema op lokaal niveau worden uitgewerkt.

De enquête staat twee weken open en invullen duurt ongeveer vijf minuten. Onder de respondenten wordt een bezoek aan een boerderij verloot.

(advertinsje)
(advertinsje)