Megastal niet dieronvriendelijk: "Mensen achter bureaus bedenken maar iets"

30 apr 2019 - 20:37

Wieger van der Meulen en zijn zus Elsa Algra-Van der Meulen uit Suwâld ergeren zich enorm aan de negatieve berichtgeving omtrent megastallen. Volgens hen hebben koeien en kalfjes het prima op hun gangbare bedrijf.

Broer Wieger en zus Elsa zitten samen met Elsa's man in een maatschap met vijfhonderdvijftig melkkoeien en ongeveer driehonderd stuks jongvee verdeeld over drie locaties. De stallen voor de koeien zijn ruim en hebben genoeg ligplaatsen, ventilatie en waterbedden in de boksen.

Kalveren worden direct na de geboorte van hun moeder gescheiden en in iglo's opgevangen. Wel krijgen ze de eerste dagen biest (moedermelk) om weerstand op te bouwen. Na een aantal weken komen ze met een klein ploegje in het hok. Hygiëne staat daarbij voorop. Kalversterfte komt op het bedrijf bijna niet voor, vertelt Wieger.

Weidevogelbeheer

Op de grootste locatie van de drie bedrijven doet Wieger aan weidevogelbeheer. Hij laat bijvoorbeeld water op het land lopen en legt op sommige stukken alleen droge mest. Door die inspanning zijn daar nu nog zo'n vijftig span kieviten en vijftien span grutto's en tureluurs te vinden. Ook worden er stroken gras met bloemenmix ingezaaid, voor de insecten.

Foto: Omrop Fryslân

Vorige week kwam er een rapport naar buiten van stichting Wakker Dier, waarin flinke kritiek op megastallen en het dierwelzijn in vergelijkbare bedrijven te lezen was. Ook werden er zorgen uitgesproken over de groei van het aantal van deze stallen in Nederland.

Elsa en haar familie zijn enorm geraakt door de - in hun ogen - eenzijdige berichtgeving, die volgens hen niet strookt met de realiteit. "Ik heb het idee dat mensen achter bureaus maar iets bedenken", aldus Elsa. Ze wil graag met de politiek en dierenorganisaties in gesprek. "Laat ze hier komen en met ons praten."

(advertinsje)
(advertinsje)