Bewoner en vrijwilliger schrijven boek over veertig jaar Ielânen Sneek

30 apr 2019 - 20:06

Op 8 mei is het exact veertig jaar geleden dat het woon- en zorgcomplex de Ielânen in Sneek werd geopend. Een moment om te vieren en bij stil te staan, ook omdat het gebouw in huidige vorm tegen de vlakte gaat. Bewoner Herman Walstra en vrijwilliger Roelof Heide hebben de geschiedenis in een boek gebundeld.

Herman Walstra woont al twaalf jaar in de Ielânen. Hij heeft zijn eigen winkeltje en kent veel van de verhalen van de overige bewoners. Nu duidelijk is geworden dat het gebouw plaats gaat maken voor nieuwbouw wilde hij de geschiedenis vastleggen.

"Voor mij persoonlijk is de Ielânen heel belangrijk. Ik heb hier de mogelijkheid om veel te doen. In het boek wil ik ook vertellen wat hier allemaal gebeurt. De Ielânen is voor veel mensen onbekend."

Help

Alleen kan hij het echter niet. Walstra heeft MS en zit in een rolstoel. Hij kan alleen zijn hoofd bewegen. De hulp kwam van vrijwilliger Roelof Heida. "Herman kwam met het idee om een boek te maken. Hij heeft altijd veel verhalen over de Ielânen."

Foto: Omrop Fryslân

Ze kregen een enorme hoeveelheid aan materiaal onder ogen. Dat materiaal ging ver terug in de tijd. "Ook allemaal foto's van het zorggebouw voor de Ielânen: het Gereformeerd Verpleeghuis. Dat zat in het gebouw waar nu de bibliotheek is gevestigd. Je moet dat allemaal kloppend maken."

Heida kon duidelijk merken dat de Ielânen van groot belang zijn voor de bewoners. "Het zijn de mensen die niet meer thuis kunnen zijn, omdat ze meer verzorging nodig hebben. Voor hen is de Ielânen heel belangrijk. Dat kunnen we hier nu vastleggen."

Trefwoorden: 
Patyna Sneek zorg Ielânen
(advertinsje)
(advertinsje)