Kleine bedrijven in Fryslân zijn stimulans voor de lokale economie

30 apr 2019 - 15:48

Kleinbedrijven in Fryslân hebben afgelopen jaar voor meer dan 45 banen gezorgd en zo'n 3,3 miljoen euro aan economische waarde toegevoegd. Dit terwijl de banken vaak niet meer geld willen lenen aan kleine bedrijven en ondernemers. Die zoeken daarom vaak andere manieren van financiering. Dat blijkt uit onderzoek van Oxford Economics, een Engels onderzoeksinstituut.

Foto: Shutterstock.com

Oxford Economics heeft de invloed van leningen van Funding Circle, het wereldwijde leenplatform voor kleine ondernemingen, onderzocht. Uit het rapport blijkt dat de leningen van Funding Circle vorig jaar landelijk voor 140 miljoen euro hebben bijgedragen aan het Bruto Nationaal Product.

In Fryslân hebben uitstaande leningen aan het eind van 2018 gezorgd voor meer dan 45 banen en het toevoegen van 3,3 miljoen euro aan de lokale economie.

Kleine bedrijven

Voor kleine bedrijven is het de afgelopen jaren lastig geweest om een lening bij een bank te krijgen. Leningen aan kleine bedrijven maken in Nederland maar 0,6 procent uit van de balans van banken.

De financiële dienstverlening is de afgelopen tien jaar dan ook sterk veranderd. Ondernemingen richten zich steeds vaker op andere manieren van financieren dan via de banken, zoals online leenplatformen.

(advertinsje)
(advertinsje)