Verdachte (20) in zedenzaak Drachtster scoutinggroep had nog geen VOG

30 apr 2019 - 13:55

De 20-jarige groepsleider van scoutinggroep De Drones uit Drachten die verdachte is in een zedenzaak had bij de club nog geen Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Die was nog in aanvraag. Dat meldt een woordvoerder van Scouting Nederland.

Fertochte (20) yn sedesaak Drachtster skoutinggroep hie noch gjin VOG

De man uit Feanwâlden zit sinds vorig jaar zomer vast. Hij zou stiekem foto- en videomateriaal hebben gemaakt en verspreid van drie meisjes die lid zijn van De Drones. Daarnaast wordt hij verdacht van ontucht bij twee meisjes in de privésfeer.

Niet in de publiciteit

Scouting Nederland zegt dat ze hier binnen de organisatie erg alert op zijn. Maar volgens woordvoerder Wendy van Rossum kan men zoiets niet voor honderd procent dichttimmeren. Het Openbaar Ministerie heeft deze zaak eerder bewust niet in de publiciteit gebracht, omdat het belang van de slachtoffers en het onderzoek voorop staat.

Er zijn inmiddels drie pro-formazittingen geweest; daarbij waren ook steeds veel leden van de scoutingclub en ouders van de kinderen aanwezig. De rechtbank vond daarbij steeds dat er genoeg reden was om de man vast te houden.

Inhoudelijke zitting

De inhoudelijke zitting van deze zedenzaak wordt eind augustus verwacht.

Redacteur Auke Wietze Bosma over de zaak

(Advertentie)
(Advertentie)