Krijgen de gevangenen in De Marwei ook ijs in de zomer?

30 apr 2019 - 11:50

Een slushmachine in gevangenissen, om de kans op vechtpartijen in de warme zomermaanden zo laag mogelijk te houden. In vele gevangenissen in Nieuw-Zeeland doen ze dat al, zo kwam deze week in het nieuws.

De Marwei yn Ljouwert - Foto: Omrop Fryslân

Maar hoe zit dat met gevangenen die in De Marwei in Leeuwarden zitten? Krijgen zij ook ijs in de zomer? Daarover vertelde dinsdagochtend directeur Toon Molleman van De Marwei in het radioprogramma Muzyk yn bedriuw.

Directeur Toon Molleman van De Marwei

"Bij heel warm weer geven wij de gedetineerden wel eens een raketijsje", zegt Molleman. "Maar dat zijn uitzonderingen. Verder hebben de gevangenen het bij ons niet luxe, maar ze krijgen wel wat ze nodig hebben."

Eten en drinken

En hoe zit het verder met hapjes en drankjes in de gevangenis? "De gedetineerden krijgen een warme maaltijd en spullen voor het ontbijt. Daarnaast kunnen zij uiteraard water uit de kraan in hun cel drinken. In de verstrekking die de gevangenen krijgen zit ook koffie en thee, maar dat is niet onbeperkt."

Naast het recht op een warme maaltijd mogen gevangenen ook in ieder geval een uur per dag naar buiten. "Er zijn soms wel extra mogelijkheden om naar buiten te gaan", volgens de directeur. "Bijvoorbeeld tijdens sportactiviteiten, of als het erg warm is."

Televisie

Willen gedetineerden een televisie in hun cel hebben, dan moeten zij daarvoor betalen. "Dat geld wordt verdiend op de arbeidszaal en daarmee kunnen ze bijvoorbeeld een televisie huren. Bij slecht gedrag kan de tv wel verwijderd worden en ook is maar een beperkt zenderaanbod beschikbaar. Toegang tot internet is er bij ons bijna niet, behalve in ons re-integratiecentrum, onder begeleiding."

Over de algemene voorzieningen van de gevangenen in De Marwei is Molleman duidelijk: "Het is zeker niet luxe, maar wel menselijk. De gevangenen hebben wat ze nodig hebben".

(advertinsje)
(advertinsje)