Schietende Spitfires en blazende bommen in vernieuwd Kazemattenmuseum

30 apr 2019 - 11:09

Enorme knallen en ratelende mitrailleurs. Dat is wat je hoort wanneer je vanaf deze maand in het museum op de Afsluitdijk komt. De rustige tentoonstelling in de oude bunkers is vervangen door flitsende presentaties met geluid en beeld. Ook is de volledige huisstijl van het museum anders geworden.

Het doel van al die veranderingen? Een meer professioneel museum te worden en klaar te zijn voor de verwachte groei van het aantal bezoekers. Dat er meer bezoekers komen, daar zijn ze bij het Kazemattenmuseum wel zeker van.

25.000 bezoekers

De komst van het nieuwe Wadden Centrum en in de toekomst de vismigratierivier zal voor een nieuwe aanvoer van toeristen zorgen. Bij het museum denken ze de komende jaren toe te groeien naar 25.000 mensen per jaar en dat aantal moet steeds meer oplopen.

Dat kon niet in de oude opzet. Er moest wat veranderen, vonden ze. Het museum is in de jaren tachtig opgezet en sindsdien was er eigenlijk niets veranderd. De kazematten waren ingericht in vaste opstellingen om een indruk te geven van het leven in de bunkers. "Maar een echte verhaallijn zat daar niet in", zegt Anne van Schepen van het museum.

"Dat is eigenlijk niet meer van deze tijd. Mensen willen het complete verhaal beleven en dus hebben wij er nu een chronologische lijn in aangebracht", zegt Van Schepen.

Film en geluid

En dus kun je nu in de ene kazemat bekijken hoe de gevechten verliepen, terwijl je even verderop zomaar in het verhaal van de Duitse bezetting zitten. Dat alles is aangekleed met film en geluid. "Op sommige plekken in het museum hangen sensoren. Als je daar bij langs loopt worden de effecten aangezet. Zo kan er bijvoorbeeld zomaar een machinegeweer af gaan."

Ook de website van het museum en het andere promotiemateriaal heeft een nieuwe uitstraling gekregen, maar nog niet alles is klaar. Zo worden de achterste kazematten van het museum nog omgebouwd. Eind deze maand moet alles klaar zijn.

Trefwoorden: 
Afsluitdijk Kazemattenmuseum
(advertinsje)
(advertinsje)