Hoe gaat het met de 'Posjes' in Fryslân?

29 apr 2019 - 16:05

De familie Pos uit het televisieprogramma 'Helemaal het Einde' verruilde Chili voor Fryslân. In dat programma bouwden families een nieuw bestaan op in Zuid-Amerika; de 'Posjes' werden de bekendste familie van alle families. Ze wonen nu in Echten, aan de Tsjûkemar. Hoe gaat het met Stephan, Ilona, Tygo en Bjorn in Fryslân?

Hoe foldocht it de 'Posjes' yn Fryslân?

Hoe zijn jullie in Fryslân terechtgekomen?

"Ja, dat had niemand verwacht, wij zelf ook niet. We hebben naar heel Nederland gekeken. Ons bedrijf, we maken wijn, zit in Chili en daarom zijn we niet aan een bepaalde plek gevonden. We wilden een plek met veel ruimte, want dat waren we gewend. We wilden het buitenleven vasthouden. We zijn veel in Friesland geweest, we hebben hier veel wijn verkocht, de mensen zijn lekker direct", vertellen Stephan en Ilona. "We wilden een huis met een groot stuk grond erbij en het ligt vlakbij de A6, met een uurtje ben je al in de Randstad."

De famylje Pos - Foto: Omrop Fryslân

De Friese taal zijn ze nog niet machtig. "We wonen hier nog maar sinds 1 april. Maar de jongens krijgen het al op school en daar leren wij weer van." De jongens vinden het leuk op school. "Er zijn leuke kinderen", vertellen Tygo en Bjorn. "We hebben al vrienden gemaakt en spelen bij vrienden." De jongens hebben ook een konijn gekregen. "Ons eerste vee."

Ze zijn druk aan het verbouwen. "We dachten met een likje verf de eigen smaak in het huis te brengen, we hebben het immers al druk genoeg met bedrijf. Maar het bloed stroomde toch... De badkuip stond op een gegeven moment al op de oprit. Ik was vroeger stukadoor en ga de muren, doen, maar dat is echt mijn laatste klus."

Ze missen de warmte en het bourgondische leven van Chili wel, "maar we blijven teruggaan voor de wijnen." Ze hebben ook voor Nederland gekozen omdat het onderwijs hier beter is.

(Advertentie)
(Advertentie)