Plan om zware rokers te helpen in verslavingskliniek

29 apr 2019 - 13:33

Mensen die verslaafd zijn aan roken, zouden een behandeling in een verslavingskliniek vergoed moeten krijgen, net zoals drank- en drugsverslaafden. Dat schrijft Jeroen Hinneman van de verslavingskliniek in Heerenveen van Verslavingszorg Noord-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer. Hij pleit voor ander beleid om een einde te maken aan ruim 20.000 doden per jaar door het roken.

Smoke - Foto: Shutterstock.com

De verslavingskliniek wordt wekelijks gebeld door particulieren met een vraag om hulp, volgens Jeroen Hinneman. "Dan gaat het om mensen die zelf willen stoppen en alles al geprobeerd hebben, wat niet lukt, en echt wanhopig zijn." Volgens hem telt Nederland zo'n drie miljoen rokers, waarvan de helft tot zware roker kan worden gerekend.

"De groep die voor behandeling in aanmerking komt, is kleiner. Het gaat om mensen die het niet gelukt is om te stoppen met de bestaande hulp. Mensen met ernstige lichamelijke klachten ontstaan door het roken en die baat kunnen hebben bij hulp in een beschermde omgeving van een kliniek met een goed na-traject."

Zo'n behandeling kost veel geld, maar rokers kosten de zorg nu ook al veel geld. "Maar het gaat mij meer om het leed, dat vind ik belangrijker dan het geld. Dat mensen nu vroeg overlijden als gevolg van het roken."

Hij heeft nog geen reactie gehad van de Tweede Kamer op zijn plan, wel van veel collega's.

Jeroen Hinneman

(advertinsje)
(advertinsje)