Ruim tweeduizend ton afval van de containers van MSC Zoe is afgevoerd

29 apr 2019 - 13:24

Tot nu toe is minstens 2.068 ton afval afkomstig van MCSC Zoe afgevoerd van het Duitse en Nederlandse deel van de Noordzee, Waddeneilanden en het vasteland. Bij de ramp met het schip begin januari is in totaal zo'n 3.436 ton afval in zee gekomen. Dat maakte Bestuurlijk Waddenoverleg+ maandag bekend in een update over de gevolgen van de containerramp.

Foto: Kustwacht Nederland

In de Waddenzee zijn sinds de ramp met MSC Zoe begin januari 19 containers geborgen. Begin dit jaar sloegen 342 containers overboord. Er zijn 269 geïdentificeerde containerdelen met unieke containernummers geborgen.

Vissers worden ingezet om drijvend afval op te vissen. Ook is er overleg met de visserijsector over de mogelijkheden voor vissers om te helpen bij het opruimen van afval op de zeebodem. Daarbij wordt gekeken naar opties voor een pilot met een visserskotter.

Opruimen

De laatste tijd spoel er relatief weinig spul aan op de stranden van de Waddeneilanden, zeedijken en kwelders. Tot en met maart is dit aan afval verzamelde: Vlieland: 60 ton, Terschelling: 251 ton, Ameland 354 ton, Schiermonnikoog: 266 ton en Nederlandse kust: 57 ton. In totaal is 994 ton ingezameld.

Het opzuigen van kleine plastic deeltjes uit het zand op Schiermonnikoog was succesvol met de zogenoemde 'maaiklepelzuiger', maar vanwege het broedseizoen ligt dat tijdelijk stil.

De onderhandelingen over de schade-afhandeling lopen nog.

Het Bestuurlijk Waddenoverleg+ (BWO+) voert sinds 6 februari de regie over de verdere afhandeling van de gevolgen van de containerramp. De praktische uitvoering ligt bij Rijkswaterstaat.

Trefwoorden: 
afval MSC Zoe containerramp
(advertinsje)
(advertinsje)