Minnertsga wint Bangmapartij in 'foutenfestival': "We moeten weer even wennen"

28 apr 2019 - 20:53

Ondanks flink wat fouten in de eerste omlopen won het afdelingspartuur van Minnertsga zondag in Weidum de eerste hoofdklassepartij van het jaar. "We hadden wat opstartproblemen", gaf Hendrik Kootstra van het winnende partuur toe. "De laatste partijen gingen veel beter." In de finale won Minnertsga met 5-1 en 6-2 van Bitgum.

Hendrik Kootstra fan Minnertsgea

Een van de partijen waarin Minnertsga het lastig had, was in de tweede omloop tegen St.-Jacobiparochie. "Mijn maat Bauke heeft mij even geholpen", lacht Kootstra. Hij heeft het over Bauke Triemstra van St.-Jacobiparochie, die in de partij flink wat fouten maakte. Bij de vrije formatiewestrijden zitten Kootstra en Bauke Triemstra bij elkaar in het partuur.

Weer even wennen

"Maar wij deden ook niet anders", zegt Kootstra. "We hielden Mantgum in de partij (halve finale, red.), we hielden Leeuwarden in de partij (derde omloop, red.). Het was een foutenfestijn eigenlijk." In de wedstrijd tegen Mantgum liet Minnertsga de tegenstanders terugkomen van 4-1 tot 4-4. "Dat lag aan de concentratie, denk ik. Het is het begin van het seizoen en het moet weer even wennen."

Foto: Henk Bootsma

Kootstra zag Leeuwarden, met Enno Kingma, Pieter Jan Plat en Hans Wassenaar, als favoriet. Toch heeft Minnertsga, met Kootstra, Marten Bergsma en Hylke Bruinsma ook grote namen. "Maar Hylke is eigenlijk gestopt, hè? Hij kaatst nog een paar keer mee voor de lol, om fit te blijven voor ons." Uiteindelijk won Minnertsga de slag met Leeuwarden in de derde omloop: 5-3 en 6-6. "Marten had ze er even goed voor en Hylke deed het ook uitstekend."

In de finale had Minnertsga geen moeite met Bitgum. "Toen maakten we voor het eerst bijna geen fouten. Een paar missertjes, maar voor de rest hartstikke goed." Kootstra is blij dat het seizoen weer begonnen is. "Ik heb er hartstikke veel zin in. De regen maakt mij ook niks uit. Wij kaatsen, dat is prachtig."

Bitgum: tweede was maximaal haalbare

Volgens Paul Dijkstra van verliezend finalist Bitgum was het tweede plekje het maximaal haalbare. "Het is jammer, maar als je de finale bekijkt: zij waren veel beter." Toch had het nog wel anders kunnen lopen, denkt Dijkstra. "Bij het eerste bordje stonden we met 6-2 voor. Als we die winnen, loopt het misschien wel anders. Maar Marten sloeg ook 'vliegend' op."

Paul Dijkstra fan Bitgum

Dijkstra, die met Yannick Hielkema en Tjisse Steenstra kaatste, is blij met de wijze waarop de dag verliep: "Het ging goed. Yanniek en ik deden ons ding. En Tjisse is hartstikke goed natuurlijk, hij pakte de punten vooral." Steenstra nam Dijkstra en Hielkema bij de hand. "We voelden ons daar goed bij", vertelt Dijkstra. "Hij is ook heel positief. dus dat maakt ons ook beter."

(Advertentie)
(Advertentie)