Siebe Bruning hoorde bevel Duitsers niet en werd doodgeschoten

28 apr 2019 - 08:45

De 64-jarige Siebe Bruning uit Akkerwoude fietste in februari 1944 door zijn dorp, toen daar een razzia was. De Duitsers riepen hem toe dat hij moest afstappen, maar waarschijnlijk hoorde Bruning dat niet. Hij was een beetje doof. Toen hij niet afstapte, werd hij doodgeschoten.

De Yad Vashem-onderscheiding bij de foto van Siebe en Ruurdje Bruning - Foto: Omrop Fryslân

Een paar maanden daarvoor was hij nog door het oog van de naald gekropen. Hij en zijn vrouw Ruurdje waren er niet happig op, maar uiteindelijk gaven ze eraan toe. Buiten henzelf en de mannen die ervoor hadden gezorgd dat de onderduikers daar kwamen, wist niemand ervan. Zelfs Brunings broer wist het niet.

Ze werden verraden door de man die de onderduikers had gebracht. Dat was Frans Vergonet, een verrader die later door het verzet werd geliquideerd.

In de cel

De onderduikers werden opgepakt en afgevoerd naar kamp Westerbork. Bruning kwam in de gevangenis in Leeuwarden terecht. Hij zat daar in een cel met twee anderen. Ze vroegen hem het hemd van het lijf, maar hij vertrouwde ze niet en liet niets los over het verzet in Akkerwoude en omgeving.

Uiteindelijk kwam hij vrij doordat een van zijn dochters de commandant kende. Ze kocht hem om met drank en koffie.

Simon Wiersma met de Yad Vashem-oorkonde van zijn opa en oma - Foto: Omrop Fryslân

Simon Wiersma vertelt over zijn opa en oma Siebe en Ruurdje Bruning

Kleinzoon Simon Wiersma heeft er jaren later voor gezorgd dat Siebe en zijn vrouw Ruurdje postuum de Yad Vashem-onderscheiding hebben gekregen. In 2017 is de onderscheiding voor hulp aan Joden uitgereikt aan Wiersma.

Om dat voor elkaar te krijgen heeft hij in diverse archieven veel informatie opgezocht over zijn opa. De Friese journalist en nazi-jager Jack Kooistra was een van zijn bronnen. Kooistra was er ook bij toen de Yad Vashem-onderscheiding wed uitgereikt.

Het verhaal van Simon Wiersma over zijn opa Siebe Bruning is opgetekend in de serie van het radioprogramma Buro de Vries over oorlogsslachtoffers in Fryslân, aan de hand van het oorlogsslachtoffersarchief van Jack Kooistra.

Buro de Vries wordt 's zondags uitgezonden van 11.00 tot 13.00 uur. 's Avonds is het programma nogmaals te beluisteren om 21.00 uur.

(advertinsje)
(advertinsje)