Damesteam SC Heerenveen: teleurstelling is groot en niemand heeft een oplossing

27 apr 2019 - 15:15

Grote teleurstelling bij de staf en spelers van de dames van SC Heerenveen. Het damesteam bestaat feitelijk niet meer. De stichting, waaronder de dames vallen, wordt geliquideerd en er zijn geen concrete afspraken met de profclub SC Heerenveen. Dat kregen de voetbalsters en staf een paar uren voor hun laatste thuiswedstrijd te horen.

Foto: Orange Pictures

Foppe de Haan zet zich de laatste jaren actief in voor het damesvoetbal. Tijdens het EK in 2017 was hij de assistent-bondscoach. Hij vindt het 'verrekte jammer' voor de dames van SC Heerenveen. "Heerenveen heeft in Noord-Nederland een heel dominante plek. Ze betekenen echt wat voor de ontwikkeling van damesvoetbal."

Het probleem is geld. "Het gaat altijd om geld. Het probleem van de Heerenveen dames is groot. Er zijn in de gemeente meer sportclubs, zoals de Flyers en noem maar op, die op een klein gebied een beroep doen."

De blik van de KNVB is veel te hoog. Ze mogen zich wel meer richten op de clubs en de competitie.

Foppe de Haan

Het fundament van Heerenveen is prima, zegt De Haan. Hij vindt dat de KNVB een matige rol speelt. Zij doen te weinig voor de dames. "De blik van de KNVB is veel te hoog. Ze mogen zich wel meer richten op de clubs en de competitie. Ik denk dat ze teveel naar Oranje kijken."

Veel goede speelsters gaan ook naar het buitenland. In Engeland, bijvoorbeeld, hebben ze meer geld, maar zijn alle clubs verplicht met een damesteam te spelen. "Dat zou in Nederland ook moeten. Als een aantal clubs, verdeeld over Nederland, dat nu oppakken. Dat zou mooi zijn."

Foppe de Haan over de SC Hearrenfean vrouwen

Sportclub Heerenveen wil een nieuwe stichting

In februari begon de stichting met het zoeken naar hulp. Er zijn toen ook meerdere gesprekken geweest met Roozemond en Van der Veen. In deze gesprekken werd het voor de voorzitter van het vrouwenvoetbal van SC Heerenveen, Froukje Hofma, wel duidelijk dat SC Heerenveen wel verder wilde met het vrouwenteam, maar alleen met een nieuwe stichting en nieuwe mensen. "Wij zijn als stichting niet meer gewenst."

Froukje Hofma

SC Heerenveen heeft beloofd om de bijdrage aan het vrouwenvoetbal te willen verdubbelen, maar volgens Hofma is de zaak daarmee nog niet gered. De nieuwe kwaliteitseisen van de KNVB vragen om meer investeringen.

"Wij hadden meer moeten samenwerken. We kopen nu allerlei spullen apart in, waarom kan dat niet samen?" Vraagt Hofma zich af. "Roozemond had de intentie om het vrouwenvoetbal meer te omarmen, maar hij had ons niet zo lang aan het lijntje moeten houden."

Vrouwenvoetbal is geen vrijwilligerswerk

"Het is geen vrijwilligerswerk meer. Het is geen elftal van vrouwen die ergens op een knollenveld aan het rondrennen is. Wij zijn een professionele organisatie met een jeugdopleiding, een technische staf en fysio. De voetbalsters zijn boos. Het is gewoon verschrikkelijk jammer," aldus Hofma.

Hearrenfeantrainer Roeland ten Berge

(Advertentie)
(Advertentie)