Het statenjacht van Fryslân gaat op tournee

27 apr 2019 - 07:19

Het statenjacht van Fryslân gaat op tournee. Het zal het komende jaar vaker dan anders te zien zijn, omdat het dit jaar 125 jaar geleden is dat het schip gebouwd is. Daarnaast doet het schip alweer 65 jaar dienst als statenjacht. Doel is om in ieder geval een keer de Waddenzee over te varen en het statenjacht zal ook een aantal keren buiten de provincie te zien zijn.

De Friso werd in 1894 gebouwd door beroemde scheepsbouwer Eeltje Holtrop van der Zee. Hij deed dat in opdracht van de toenmalige commissaris van de Koningin in Fryslân, Binnert Philip van Harinxma thoe Slooten. Hij maakte er in zijn tijd als commissaris al gebruik van, maar het werd pas in 1954 officieel het statenjacht. Het schip, een zogenoemde boeier, wordt sindsdien vooral gebruikt door de commissaris, maar ook door de gedeputeerden.

In het Fries Scheepvaart Museum in Sneek is een bijzondere tentoonstelling te zien over de Friso, zoals het statenjacht officieel heet.

Op de tentoonstelling van het scheepvaartmuseum zijn onder anderen de kostuums te zien van de schippers van het statenjacht en foto's en schilderijen van het bijzondere schip. Ook kan je met een VR-bril het schip van binnen bekijken. De tentoonstelling in het Fries Scheepvaart Museum duurt tot 1 september van dit jaar.

Luister naar directeur Seffinga van het Scheepvaart Museum

Trefwoorden: 
tournee Friso statenjacht
(advertinsje)
(advertinsje)