Jordy van Deelen strijdt al zeven maanden voor rentree bij Cambuur

26 apr 2019 - 17:57

28 september 2018 gaat voor SC Cambuur-speler Jordy van Deelen de boeken in als een zwarte dag in zijn carrière. Op die dag speelden de Leeuwarders thuis tegen Roda JC. Na de wedstrijd blijkt dat Van Deelen zijn achterste kruisband heeft afgescheurd, terwijl hij de wedstrijd nog wel kon uitspelen. Nu, zeven maanden later, heeft hij nog steeds niet zijn rentree kunnen maken.

De blessure heeft Van Deelen moeilijke momenten bezorgd. Vooral net na de fatale wedstrijd tegen Roda JC. "In het begin is het heel eenzaam. Ik kon bijna niets doen, want ik zat in een brace de eerste zes weken", vertelt de voetballer, die 25 jaar geleden werd geboren in Zwijndrecht. "Op een gegeven moment zie je de muren op je afkomen. Dan wil je naar buiten, ook al is het slecht weer, regent het en stormt het."

Abonnement

Maar, die periode is voorbij. Maandenlang is Van Deelen bezig om weer fit te worden en dat doet hij samen met fysiotherapeut Emile Rozendal van Fysiotherapie Leeuwarden. Hij heeft respect voor de weg die Van Deelen heeft afgelegd. "Het is een mentaal sterke jongen, dat zie je ook op het veld. Het is een jongen die altijd gaat. Hij pakt het heel snel weer op en dat is wat ik waardeer aan Jordy", zo zegt Rozendal.

Vier keer per week komt de Cambuur-speler naar de praktijk in Leeuwarden om daar te werken met Rozendal. "Ik heb een aardig abonnementje aangeschaft hier", lacht Van Deelen. "Ik kende Emile al wat langer. Gelukkig hebben we een goede band. Het vertrouwen is er ook. Dat is alleen maar goed, het is fijn dat je hier kunt komen en goed kunt samenwerken."

Jordy van Deelen komt in 2016 naar Leeuwarden. Daarvoor speelde hij bij Feyenoord, Excelsior, FC Dordrecht en FC Emmen. Dit is het derde seizoen van Van Deelen bij Cambuur. Hij is een van de spelers die ook volgend seizoen onder contract staat in het Cambuur Stadion. Dat betekent dat hij in juni, onder de nieuwe coach Henk de Jong, begint aan zijn vierde jaar in het geel-blauw.

Fysioterapeut Emile Rozendal mei Cambuur-spiler Jordy van Deelen - Foto: Omrop Fryslân

Het was een lekker gevoel en een bijzondere week.

Jordy van Deelen kon deze week voor het eerst weer met zijn ploeggenoten meetrainen

Angstig

Deze week kreeg de verdediger goed nieuws uit het ziekenhuis. Hij kreeg toestemming om weer volledig met de groep mee te trainen. De laatste keer dat Van Deelen alles met zijn ploeggenoten kon meedoen, was op donderdag 27 september 2018. "Het was een lekker gevoel en een bijzondere week. Ik kan weer volledig alles doen en dat is mooi."

Eerder al mocht de oud-speler van onder andere Feyenoord wel bepaalde onderdelen met de selectie meedoen. Toch was hij in het begin nog wel angstig. "Vooral de eerste paar trainingen, als je dan een rondo of een pass-en-trap-oefening meedoet en je voelt wat. Maar dat hoort erbij, die momentjes. Dat heeft de arts ook gezegd. De knie is goed, dus er kan niets meer fout gaan eigenlijk. Je moet je er overheen zetten en vertrouwen winnen. Dat krijg je door veel te herhalen en te trainen. Dus dat gaan we de komende periode doen."

Foto: Omrop Fryslân

De grote vraag is nu wanneer Van Deelen ook weer wedstrijdminuten kan maken. Zelf hoopt hij dit jaar nog te kunnen spelen, bijvoorbeeld als Cambuur de halve finale of de finale van de play-offs haalt. Volgens fysiotherapeut Rozendal is dat echter niet verstandig. "Ik denk dat zijn knie het aankan. Mentaal kan 'ie het ook aan. Maar de kans op spierblessures is ook weer groter. Dus wij hebben ons gericht op volgend seizoen."

En dus is het nog niet helemaal zeker of René Hake, trainer van de Leeuwarders, dit seizoen nog een beroep op Van Deelen kan doen. De coach wil er in ieder geval niet teveel druk op leggen om hem te laten spelen. Hake: "Ik vind dat je dat niet moet doen. Zeker bij zo'n blessure niet. Je moet op een goede manier voorzichtig zijn. Maar als de mogelijkheid er is, gaan we het wel doen. Maar dan is ook wel duidelijk dat het echt verantwoord is."

SC Cambuur speelt vrijdagavond de een-na-laatste competitiewedstrijd, thuis tegen MVV Maastricht. Mogelijk kunnen de Leeuwarders zich dan al plaatsen voor de play-offs voor promotie naar de Eredivisie. Daarbij is Cambuur echter ook afhankelijk van de andere uitslagen. Volgende week staat er nog een uitwedstrijd gepland tegen FC Twente, dat al kampioen is van de eerste divisie. De play-offs zijn daarna.

(advertinsje)
(advertinsje)