"Mensen overlijden onnodig vanwege kleinere straal bij AED-oproep"

26 apr 2019 - 13:52

De afgelopen tijd zouden er in de omgeving van Jubbega en Hornsterzwaag twee mensen onnodig zijn overleden na een hartstilstand. Dat zegt de werkgroep Hart voor Jubbega/Hoornsterzwaag, die zich het afgelopen jaar heeft ingezet om meer AED's in de dorpen te krijgen.

Het onnodig overlijden zou volgens de werkgroep komen doordat er minder hulpverleners worden opgeroepen als eerst. Werden hulpverleners eerst in een straal van 1.500 meter opgeroepen, nu is dat nog maar de helft: een straal van 750 meter. In de stad voldoet die afstand wel, maar in het buitengebied niet, zegt de werkgroep.

Maar een paar mensen helpen

"Het is een enorme frustratie", zeggen de vier vrouwen van Hart voor Jubbega/Hoornsterzwaag. Een van hen ligt duidelijk uit hoe groot het verschil is met het platteland. "Mijn oprit is alleen al 200 meter lang. Als er dan een straal van 750 meter is, bereik ik maar vijf huizen. Dat zijn maar een paar mensen die ik kan helpen."

Reactie Hartslagnu

Hartslagnu is een landelijk coördinatieplatform voor burgerhulpverlening. Zij laten in een reactie weten dat ze naar de situatie in Jubbega hebben gekeken, en dat uit onderzoek blijkt dat er in deze situatie geen melding is verstuurd vanuit de meldkamer.

Normaliter komt er een automatisch signaal vanuit de meldkamer naar hulpverleners toe, als iemand een zogenoemde 'circulatiestilstand' heeft. Maar er zijn hier enkele tientallen uitzondering op, waardoor die automatische melding niet verstuurd wordt. Bijvoorbeeld als iemand wordt gevonden na een zelfdoding, wordt er geen oproep uitgedaan.

In het geval van Jubbega zou de automatische melding niet getriggered zijn, waardoor er ook geen hulpverleners werden gealarmeerd. Volgens Hartslagnu heeft dit dus niets te maken met een kleinere straal van hulpverleners.

Sinds de samenvoeging naar een systeem zijn er in Jubbega zes meldingen geweest, waarbij gemiddeld meer dan twaalf burgerhulpverleners opgeroepen zijn.

AED-problemen yn de omkriten fan Jobbegea en Hoarnstersweach

(advertinsje)
(advertinsje)