Waadhoeke houdt bijna drie miljoen euro over in eerste jaar

25 apr 2019 - 19:16

De gemeente Waadhoeke heeft zijn eerste bestaansjaar afgesloten met een positief financieel resultaat van bijna drie miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarstukken van de gemeente over het jaar 2018.

Gemeente Waadhoeke - Foto: Omrop Fryslân

Om precies te zijn was het positieve resultaat 2,9 miljoen euro. Bij het opstellen van de begroting van vorig jaar waren de begrotingen van de voormalige gemeenten opgeteld.

Uitdagingen

Volgens wethouder Caroline de Pee is het een mooi resultaat, maar liggen er nog veel uitdagingen. "Dit positieve resultaat moet gezien worden in het licht van een startende gemeente. We hebben nu één jaar ervaring met Waadhoeke, zowel organisatorisch als financieel. In het sociaal domein liggen echter nog veel uitdagingen."

Wanneer we specifieker kijken naar de cijfers over 2018 van de gemeente Waadhoeke, blijkt dat de uitgaven in het sociaal domein hoger uit zijn gevallen, met maar liefst 1,6 miljoen euro. Dat heeft volgens de gemeente vooral te maken met de hogere kosten in de jeugdzorg. Waadhoeke hield dit jaar geld over op het gebied van de gemeentelijke organisatie en lagere kosten voor huisvesting en ICT. Ook zijn er verschillende budgetten niet volledig gebruikt.

Het college heeft voorgesteld het grootste deel van het positieve saldo toe te voegen aan de algemene reserve van de gemeente. Deze zou hiermee boven de vijftien miljoen euro komen; de ondergrens die door de raad is vastgesteld.

De gemeenteraad neemt komende maand een besluit over de jaarstukken van 2018.

Trefwoorden: 
Waadhoeke financiën
(Advertentie)
(Advertentie)