Heeft waterstof de toekomst in energie?

Waterstof kan een grote rol spelen bij de energietransitie, denken deskundigen. Waterstof is zelf geen energie. Het wordt gemaakt met elektriciteit en het is een manier om energie op te slaan. Waterstof kan bijgemengd worden bij gas in verwarmingsketels. Een bedrijf in Leeuwarden ontwikkelt dit soort speciale ketels.
wetterstofekonomy
Bij Tieluk op industrieterrein De Swette in Leeuwarden zijn ze al een paar jaar bezig met de ontwikkeling van verwarmingsketels die voor een groot gedeelte draaien op waterstof. De apparaten van Tieluk wekken waterstof op en mengen dat bij in verwarmingsketels op gas, die onder andere gebruikt worden in appartementencomplexen en in zwembaden.

Waterstof goedkoper dan volledig elektrisch

Het bedrijf Remeha in Apeldoorn is een van de klanten van Tieluk. De producent van verwarmingsinstallaties is bezig om ketels voor particulieren geschikt te maken voor waterstof. De eerste wordt binnenkort geïnstalleerd in Rozenburg. Ketels op waterstof is een logische stap, vindt Remeha. Het is veel goedkoper als overgaan op volledig elektrische energie. Dat kost veel meer dan het aanpassen van het gasnetwerk, dat er toch al ligt.
© Omrop Fryslân, Gerrit de Boer
Waterstof is zelf geen energie. Het wordt gemaakt met elektriciteit en is een manier om energie op te slaan. Dat is met elektriciteit uit zonne- en windenergie een probleem. Als de zon niet schijnt of het waait niet, is er ook geen energie. En als er teveel elektriciteit wordt opgewekt, gaat dat verloren. Met mooi weer wordt bijvoorbeeld veel energie opgewekt met zonnepanelen, maar dan is de vraag meestal niet zo groot. Met waterstof kan de energie opgeslagen en vervoerd worden.

Ook geschikt voor vervoer

Fryslân moet net al de rest van de wereld naar een schone energievoorziening, de zogenoemde energietransitie. Maar bij de plannen daarvoor gaat het bijna altijd over zonne- en windenergie. Waterstof wordt niet vaak genoemd. Waterstof is zelf geen energie, maar een energiedrager. Dat maakt het erg geschikt om zonne- of windenergie in op te slaan of te vervoeren. En het kan gebruikt worden in het bestaande gasnet.
Professor Ad van Wijk van de Technische Universiteit Delft is deskundige op het gebied van waterstof. Hij is betrokken bij een grootschalig project op dit gebied in Groningen. Van Wijk voorziet een grote toekomst voor waterstof.
Professor Ad van Wijk © Omrop Fryslân