Leeuwarden in 2021 de fietshoofdstad van Nederland

24 apr 2019 - 16:26

Leeuwarden moet de fietshoofdstad van ons land worden. In 2021 zou de Friese hoofdstad dat al gerealiseerd moeten hebben. Wethouder Friso Douwstra zegt dat naar aanleiding van het uitwerken van de fietspadplannen die al in 2015 vastgesteld zijn. Door alle festiviteiten in Leeuwarden in 2018, wordt er nu pas een begin gemaakt met de uitwerking van die plannen.

Foto: Omrop Fryslân

Toen die notitie is vastgesteld, heeft de raad ook een motie aangenomen om snelfietsroutes te ontwikkelen: fietspaden voor fietsers die lange afstanden afleggen, vooral bedoeld voor e-bikes en speed-pedelecs (elektrische fietsen die hoge snelheden kunnen halen). Door zulke routes te maken wordt de fiets steeds meer een alternatief voor de auto.

Bebouwde kom

Het college heeft ervoor gekozen om eerst in de bebouwde kom van de stad dit soort fietspaden aan te leggen. Als eerste worden de Azaleastraat en de Goudsbloemstraat hier geschikt voor gemaakt.

Andere straten worden binnenkort ook fietsvriendelijker gemaakt, maar die maken geen onderdeel uit van de snelfietspaden. Het gaat dan om een gedeelte van de Emaakade en de Tsjerk Hiddesstraat.

Buiten de gemeentegrenzen

Het college heeft ook buiten de gemeentegrenzen gekeken voor het aanpakken van fietspaden. Dat kost echter meer tijd, omdat dat goed afgestemd moet worden met andere gemeenten.

(Advertentie)
(Advertentie)