Kosten groenaanpak Camminghaburen lopen op tot één miljoen

Dat er in Camminghaburen veel gedaan moet worden aan het groen, komt omdat er bij de aanleg van de wijk verkeerde keuzes zijn gemaakt. Projectleider Irene Reitsma van de gemeente Leeuwarden spreekt liever van "leermomenten".
Grienoanpak Camminghabuorren kostet al hast 1 miljoen euro
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Irene Reitsma aan het woord
"Er is destijds bijvoorbeeld gewerkt met snelle groeiers, dat zijn bomen die snel groeien, waardoor snel een groene wijk ontstaat. Die bomen geven nu vaak overlast, omdat ze te groot zijn geworden", zegt Reitsma. Zo drukken boomwortels de weg omhoog of hebben mensen veel last van de schaduw van de bomen.
Eind 2019 zijn de werkzaamheden klaar, maar het duurt dan nog wel een paar jaar voordat alles weer mooi in bloei staat, geeft Reitsma aan. "Het kan mij niet snel genoeg groeien, maar met de droogte merk je dat het soms best lastig is. Over het algemeen ben ik al tevreden hoe het er uitziet."
© Omrop Fryslân, Bauke Deelstra
Verslaggever Bauke Deelstra ging op pad met Irene Reitsma
De wijk is in de periode van 1977 tot 1995 gebouwd. Het meeste groen komt ook uit die tijd. "We hebben een heel programma opgezet om een inhaalslag te maken om die verouderde plantsoenen allemaal aan te pakken. De belangrijkste doelstelling is om al het groen op te knappen. Een andere doelstelling is het doen toenemen van de biodiversiteit."
"Het ziet er eerst nu nog heel aangeplant uit. Pas na een jaar of twee zie je goed resultaat van deze operatie", legt Reitsma uit. "Je moet even geduld hebben voordat het weer hersteld is."