Conservator Hans Groeneweg verlaat na 30 jaar het Fries Museum

Na 30 jaar verlaat conservator Hans Groeneweg het Fries Museum. De tentoonstelling Verzameld werk: de rijke collectie van Friesland is zijn laatste. "Het is heel bijzonder om door je laatste tentoonstelling heen te lopen. Als je hier werkt, zit je in de flow van de werkzaamheden en volgt de ene tentoonstelling de andere op. Toen ik met deze deze bezig was, wist ik niet dat het mijn laatste zou zijn. Zo snel kan het gaan."
30 jier 'ziel en zaligheid'
Hans Groeneweg was hoofd van het Fries Verzetsmuseum en heeft erg veel kennis over de Tweede Wereldoorlog.
"Ik zie hoe de kijk op de Tweede Wereldoorlog veranderd is. In het begin heb ik een andere generatie meegemaakt waarbij er nog veel kennis over de oorlog was. Mensen konden toen gewoon rondlopen in het museum zonder veel uitleg. Maar er zijn nu andere verwachtingen dan vroeger," zegt Groeneweg

Meer uitleg over de oorlog

Volgens Groeneweg heeft Friesland intussen meer te maken met een generatie die - 75 jaar na de oorlog - veel minder weet over deze periode. Bezoekers stellen tegenwoordig andere eisen aan een museumbezoek. Er is meer uitleg en context nodig, daarin moet het museum meegroeien.
Door de jaren heen zag hij dat het Verzetsmuseum gegroeid is in zijn manier van presenteren, ook wat de Tweede Wereldoorlog betreft.
Groeneweg: "In dat opzicht is er veel veranderd. We hebben de vertaalslag gemaakt van een klein museum naar een museum met grote specialismen. We maakten een ontwikkeling door, van een onderdeel van het Fries Museum naar een nationale uitstraling. Tentoonstellingen zijn ook breder geworden, zoals die van Mata Hari."
Ik zie hoe de kijk op de Tweede Wereldoorlog veranderd is. Er zijn nu andere verwachtingen dan vroeger
Hans Groeneweg
Hans Groeneweg © Omrop Fryslân
Groeneweg is wat de nieuwe tentoonstelling betreft vooral trots op een pastel van Mata Hari. Het schilderij is in 1914 gemaakt door de Friese schilder Piet van der Hem. Het Fries Museum heeft het stuk aangekocht.
"Niemand wist dat dit stuk er was. Door de tentoonstelling van Mata Hari werden twee mensen zodanig getriggerd dat ze hun pastel van Mata Hari naar het museum brachten. Ze stonden verderop met hun camper en namen het schilderij mee. We hebben het laten beoordelen en uiteindelijk gekocht."

Brief van een vermoorde verzetsstrijder

Daarnaast is er ook een brief in de nieuwe tentoonstelling te zien van een gevangen genomen verzetsstrijder. Voor Groeneweg is dit ook een pronkstuk. De brief is het laatste teken van leven van de man, die nadien in Dronrijp geëxecuteerd is. De brief belandde uiteindelijk bij zijn familie.
Wat Groeneweg waardevol vindt, is dat de brief het persoonlijke verhaal vertelt van een man die zijn familie niet meer kon zien. Zijn laatste gedachten staan op het briefje. "Met deze objecten kunnen we de laatste verhalen nog vertellen, zodat ze onuitwisbaar zijn."
Met deze objecten kunnen we de laatste verhalen nog vertellen, zodat ze onuitwisbaar zijn
Hans Groeneweg
Hans Groeneweg foar in tinkstien © Omrop Fryslân
"Met een dubbel gevoel neem ik afscheid," geeft Groeneweg aan. "Ik heb met hart en ziel aan de tentoonstellingen gewerkt. Het heeft mij veel gebracht. Ik heb bijzondere ontmoetingen gehad en mooie tentoonstellingen gemaakt. Maar aan de andere kant zijn er nu nieuwe kansen."

Nieuwe baan in Dokkum en Moddergat

Er staat al een nieuwe uitdaging klaar voor Groeneweg. Vanaf 1 mei is hij de nieuwe directeur-conservator van Stichting Musea Noardeast Fryslân (Museum Dokkum en 't Fiskershúske in Moddergat). "Ik ga meer belangstelling bij het publiek te creëren voor deze musea. Het is een heel mooi gebied, dus hoop ik er mooie dingen te kunnen maken."
Groeneweg verwacht dat zijn opvolger bij het Fries Museum in juni of juni gevonden is. Groenewegs laatste tentoonstelling is er te zien tot en met 15 september.