Hempensermeerpolder is gemeentelijk monument: "Onze eigen Beemster"

24 apr 2019 - 11:56

De Hempensermeerpolder bij Leeuwarden is vanaf woensdag officieel een gemeentelijk monument. Het meer werd in 1785 leeggepompt en is volgens eigenaar Staatsbosbeheer de meest ongeschonden droogmakerij van Nederland. De hoogste tijd voor een monumentenstatus dus.

Gemeente Leeuwarden sprak over de polder als 'onze eigen Beemster.' Volgens Kees de Boer van Monumentenstichting Boarnsterhim is dat terecht: "De Hempensermeerpolder is net zo bijzonder verkaveld als die droogmakerij."

Originele polder

"De Hempensemeerpolder is nog bijna volledig origineel sinds het jaar 1785. Alleen aan de noordzijde is een stuk voor de Wâldwei van de droogmakerij afgesnoept," vertelt De Boer.

Oorspronkelijk was op deze locatie een meer, maar het gebied is leeggepompt en er is een polder van gemaakt. "Er zijn sloten gegraven om het water zo goed mogelijk weg te voeren. Als je het gebied van bovenaf bekijkt, zie je een schitterend patroon van vierkanten die de verkaveling tonen."

Monumentenstatus voor behoud

Volgens De Boer is het een voordeel dat de polder nu een gemeentelijk monument is. "De status bevestigt dat het een uniek gebied is, bovendien is het een garantie dat de polder zo blijft zoals 'ie nu is en dat hij niet aangetast wordt door ingrepen."

Monumentenstichting Boarnsterhim is sinds 2010 bezig met het onderhoud van 8 monumenten, waaronder de Hempensermeerpolder. "Ook de prachtige molen aan de noordkant tussen Leeuwarden en Warga hoort daarbij. Als je met de rug naar de molen staat en de polder overkijkt, dan zie je met name in de lente hoe bijzonder het is."

De stichting tracht nu de polder meer onder de aandacht te brengen bij het grote publiek met folders en een website.

De Hempensermeerpolder - Foto: Anton Kappers

Kees de Boer van Monumentenstichting Boarnsterhim

Bij het project zijn veel partijen betrokken, zoals de gemeente, pachters, Staatsbosbeheer en Wetterskip Fryslân. Jeannet Bijleveld van het waterschap vertelt dat de bereikbaarheid inmiddels beter is geworden: "Vanuit de Leeuwarder binnenstad kan men nu gemakkelijk boven de Hempensermeerpolder op de koffie."

Bereikbaar over water

Bijleveld: "Het restaurant bij de Wâldwei was niet via het water te bereiken omdat het water niet diep genoeg was en er geen haventje aanwezig was om met een boot te keren. Het Wetterskip was bezig met een watergebiedsplan voor Hemriksein, daar was grond nodig voor een ophoging. De grond die uit het haventje bij de Hempensermeerpolder is gegraven, konden wij daar weer gebruiken."

De bijzondere verkaveling van de polder tussen Leeuwarden-Warga - Foto: Google Street View

Jeannet Bijleveld van Wetterskip Fryslân

Binnen het kader van Culturele Hoofdstad 2018 is er van alles ondernomen rondom de polder. "Er werd een locatie gezocht om biodiversiteit te laten zien. Daarom zijn er verschillende velden ingezaaid met plantenmengsels. Niet enkel voor insecten, maar ook met kruiden voor de versterking van de dijk en planten die goed zijn voor vee. Aan de hand van een klein stukje kade vertellen wij een heel verhaal over wat er nu mogelijk is op het gebied van biodiversiteit."

Jeannet Bijleveld is erg enthousiast. "Eigenlijk zou men elke week de polder moeten bezoeken om te kijken welke kleuren er nu omhoog groeien. Ik ben zelf een beetje verliefd geworden op dit pareltje, het is een prachtlocatie dicht in de buurt van Leeuwarden."

(advertinsje)
(advertinsje)