Welke rol speelt het Fries in het Friese bedrijfsleven?

24 apr 2019 - 08:25

Fries in het bedrijfsleven, hoe is het daarmee gesteld en hoe kan het beter? Die vraag stelt de provincie Fryslân in een onderzoek naar de meerwaarde van de Friese taal in de Friese economie.

Foto: Omrop Fryslân

In het onderwijs, het bestuur en het rechtsverkeer is het Fries goed verankerd, maar in het bedrijfsleven is het volgens de provincie nog niet goed genoeg belicht.

"We hebben er nog te weinig data over. We zijn erg benieuwd naar hoe het Fries leeft in het bedrijfsleven in Fryslân", vertelt ambtenaar Egbert de Vries. Hij gaf het advies tot dit onderzoek.

De provincie zal verschillende bedrijven benaderen en heeft daarvoor onderzoeksvragen opgesteld. "Een van de vragen is bijvoorbeeld: kunnen bedrijven meer geld verdienen met het Fries?", vertelt De Vries.

Ambtenaar Egbert de Vries over het Fries in het bedrijfsleven

Maar past het Fries wel in het streven om internationaal mee te willen tellen? "We zien aan de ene kant globalisering, dus aan de ene kant zeg je: wat is de plek van het Fries? Aan de andere kant zie je ook wel dat het Fries een grote meerwaarde heeft in het klantencontact."

De provincie zelf vindt dat de Friese taal een belangrijke rol speelt in het bedrijfsleven. "Het gaat om de vraag vanuit de markt. Als je klantencontact hebt dat langer gaat dan eenmalig contact, dan kunnen we ons indenken dat het Fries daar een belangrijke plek in heeft."

Werkgelegenheidsenquête

Het ondervragen van bedrijven zal groot worden aangepakt. "We willen het verbinden met onze jaarlijkse werkgelegenheidsenquête. Daarin zullen we ook een aantal vragen over het Fries in meenemen. We willen graag een bedrijf vragen om ons te helpen om de data dieper te analyseren."

De uitkomsten van het onderzoek zouden in maart 2020 bekend moeten zijn. De data zullen worden gebruikt om een 'roadmap' te ontwikkelen om het Fries op goede wijze te bevorderen in het bedrijfsleven. "We hopen op grond van die data te kunnen laten zien in welke beroepsgroepen er vraag is naar het Fries en in welke minder."

(advertinsje)
(advertinsje)