VNO/NCW en MKB beginnen eigen campagne voor Europese verkiezingen

23 apr 2019 - 18:00

Werkgeversorganisaties VNO/NCW en MKB beginnen met een eigen campagne voor de Europese verkiezingen van 23 mei. Voorzitter Hans de Boer van VNO/NCW wil de mensen zo oproepen om vooral wel gebruik te maken van hun stemrecht. "Mensen realiseren zich dat vaak niet meer, maar Europa heeft gezorgd voor 70 jaar vrede en welvaart. Dat is een gang naar de stembus wel waard, lijkt mij."

De werkgevers zullen daarom campagne voeren met als leus: 'De EU, een waarde in de wereld'. Volgens De Boer wordt het hoog tijd voor een beetje actie voor Europa, nu de Europese Unie wordt geplaagd door Brexit en de opkomst van populistische partijen.

De werkgevers vinden een sterk Europa ook noodzaak als tegenwicht tegen het alsmaar sterker wordende China en Amerika van president Trump. "Volgens mij wordt de Europese Unie de komende jaren alleen maar belangrijker. Zaken als klimaatverandering en het migratieprobleem kunnen alleen op Europees niveau worden aangepakt."

Hans de Boer - Foto: VNO/NCW

Als de Europese Unie verdwijnt zal volgens De Boer iedereen dat in de portemonnee voelen. "Het scheelt gemiddeld zeker een maandsalaris, ga daar maar van uit." In plaats van af te geven op Europa of ervoor te pleiten dat Europa minder moet doen, kan Nederland volgens De Boer beter proberen om beter mee te doen aan de Europese Unie. "Er is ieder jaar een concours voor nieuwe Europese ambtenaren. Daar doen maar een klein aantal Nederlanders aan mee. Dat is spijtig, want volgens mij hebben wij talent genoeg."

Voorheen was een Italiaan voor veel Friezen een exoot, vandaag de dag gaan we er gewoon mee om.

Hans de Boer, voorzitter VNO/NCW

De werkgeversorganisaties komen dit voorjaar in actie voor Europa om ook tegenwicht te bieden aan het populisme, dat De Boer omschrijft als 'te simpele antwoorden op ingewikkelde vragen'. "Als je eerlijk bent, kun je alleen maar vaststellen dat de Europese Unie veel heeft bereikt. Ga maar na, vandaag de dag kun je zo in de auto stappen en doorrijden naar Italië of Berlijn. Voorheen was een Italiaan voor veel Friezen een exoot, vandaag de dag gaan we er gewoon mee om."

De Boer is blij met het continent Europa en zegt zich ook Europeaan te voelen. "Wij hebben gewoon een machtig mooi continent met veel diversiteit, maar ook met democratie en veel vrijheid. Dat mag ons best wat waard zijn." De wergevers komen in hun campagne met positieve en negatieve stemadviezen. "Ook populistische partijen hebben recht van bestaan. Ik praat ook met hen. Maar mensen die voor Europa stemmen, doen er wel goed aan om even de partijprogramma's te lezen, voordat ze hun stem uitbrengen."

Voorzitter Hans de Boer van VNO/NCW over de Europeese verkiezingen

(advertinsje)
(advertinsje)