"Het ligt aan Forum zelf dat ze niet in de coalitie komen"

21 apr 2019 - 21:55

Forum voor Democratie is wél serieus genomen in de gesprekken over het nieuwe provinciebestuur. Het ligt aan de partij zelf dat ze niet verder zijn gekomen dan de informatietafel. Dat zegt kandidaat-gedeputeerde Avine Fokkens van de VVD.

Houkje Rypstra, Avine Fokkens en Hans Gillissen - Foto: Omrop Fryslân, Simone Scheffer

Volgens Fokkens heeft Forum voor Democratie er zelf voor gezorgd dat de andere partijen niet met de partij willen verder praten over het vormen van een college.

In het tweede gesprek had lijsttrekker Maarten Goudzwaard een hele andere houding dan in het eerste gesprek, zegt Fokkens in het nieuwsforum van Buro de Vries.

Avine Fokkens: "We hadden wel belang bij besturen met Forum"

De andere gasten in het nieuwsforum waren Hans Gillissen van de Stichting Afvaloven Nee, en Houkje Rypstra van Circulair Friesland. Zij is de voormalige wethouder van de gemeente Tytsjerksteradiel, en ze volgt de provinciale formatie met grote belangstelling.

Bij drie van de vier partijen lijkt het al wel duidelijk wie de gedeputeerden worden. Het CDA schuift wederom Sander de Rouwe en Sietske Poepjes naar voren, de VVD heeft voor Fokkens gekozen en de FNP heeft Johannes Kramer.

Alleen bij de PvdA is nog niet bekend wie gedeputeerde wordt. Er zouden meerdere opties zijn en het besluit zou van de portefeuille afhangen.

Als Simone Scheffer, presentatrice van Buro de Vries, aan Rypstra vraagt of zij ook kandidaat-gedeputeerde is, laat ze het achterste van haar tong niet zien. Rypstra antwoordt dat er een grote verscheidenheid aan kandidaten is en dat ze rustig afwacht.

Houkje Rypstra: "Ik bin der hielendal net mei dwaande"

Hans Gillissen spreekt in het nieuwsforum over een koerswijziging. Zijn protestgroep tegen de afvaloven REC in Harlingen wil meer met inwoners spreken over hoe zij met afval omgaan, zodat er in de toekomst geen afvaloven meer nodig is.

Hans Gillissen: "Polderen is niet helemaal de bedoeling"

De verandering van polarisatie naar polderen is een hele stap. Volgens Gillissen heeft tien jaar actievoeren niet voldoende opgeleverd. Dat was op sommige momenten behoorlijk frustrerend. Dat ze het nu op een andere manier aanpakken, voelt wel heel kwetsbaar en is ook niet altijd even makkelijk, vertelt Gillissen.

Naast deze onderwerpen bespreken de forumgasten van Buro de Vries ook de brand in de Notre Dame en de aanslagen in Sri Lanka.

Harkje nei it wykoersjoch en it folsleine nijsfoarum yn Buro de Vries

(advertinsje)
(advertinsje)