Politie moest mensen waarschuwen om weg te blijven van natuurbrand Oranjewoud: "Het was heel druk"

20 apr 2019 - 23:27

Bij een brand in de buurt van Oranjewoud heeft de politie mensen meerdere keren moeten waarschuwen om op afstand te blijven. Dat meldt de brandweer. In de buurt van museum Belvédère stond zo'n 200 vierkante meter veengrond in de brand.

Foto: ProNews

Het was heel erg druk in het gebied, op het moment dat de brand uitbrak. Dat meldt de brandweer. Er waren veel toeristen en dagjesmensen, vanwege het mooie weer.

"De politie heeft meerdere keren mensen moeten waarschuwen om op afstand te blijven en hulpverleners de ruimte te geven", zegt woordvoerder Ingrid Weert van de brandweer. "Het was heel druk. Mensen stonden een beetje in de weg. Maar dat heeft de hulpverlening niet echt gehinderd."

Er zijn geen mensen gewond geraakt.

Nablussen

De brandweer was lang bezig met nablussen. "Dat vergt veel tijd. Bij veengrond weet je nooit wat er zich ondergronds nog aan brandhaarden kan bevinden", zegt Weert.

Vrij snel na de eerste melding heeft de brandweer groot opgeschaald. "Natuurbranden zijn onvoorspelbaar. En het is nu allemaal erg droog."

In Oranjewoud bleek het te gaan om percelen die omringd werden door water. "Dat was ons geluk". Vlak voor vier uur was de brand meester.

Een warme uitlaat

Eerder deze week waarschuwde de brandweer nog voor de gevaren van de droogte. Ook nu zegt Weert dat een warme uitlaat van een auto, die in het hoge droge gras geparkeerd staat, zomaar een brand kan veroorzaken. "Of een stukje glas, waar de zon op schijnt." Maar wat in dit geval de oorzaak was, dat is nog onduidelijk.

Later dit weekend zijn er meerdere paasvuren gepland. Ook in Friesland. Het is aan de betreffende gemeenten om te beoordelen of ze door kunnen gaan, zegt Weert.

"Het is niet erg verstandig om met dit weer vuur aan te steken. Maar we hebben er vertrouwen in dat het gecontroleerd gebeurt. En we adviseren om erg voorzichtig te zijn."

Foto: ProNews
Trefwoorden: 
brand Oranjewoud
(advertinsje)
(advertinsje)