Uit het niets een nieuw poppodium in Leeuwarden: Magneet

20 apr 2019 - 12:35

Het mag er wild aan toe gaan, 'need gaan' in Leeuwarders, in het nieuwe poppodium Magneet in Leeuwarden. Initiatiefnemers Roel Meijer en Peter van Beets willen elke maand iets organiseren in de Popbunker aan de rand van de Prinsentuin. "Er gebeurt niet veel hier. Mensen proberen het wel heel erg, maar er wordt te veel overlegd dat er geld moet komen van de gemeente", vindt Meijer. En dus komen ze nu zelf in actie.

De programmering in poppodium Neushoorn staat Meijer en Van Beets niet aan. Ze vinden het jammer dat poppodium Asteriks geen vaste plek meer heeft in de Blokhuispoort. "Bovendien mist hier het kleinschalige waar iedereen zou moeten kunnen spelen", vult Van Beets aan. Ze willen geen energie steken in het vragen van geld aan de gemeente of in het organiseren van een 'culturele broedplek'. "We doen het gewoon lekker zelf."

De beide initiatiefnemers vinden het niet heel moeilijk om dat voor elkaar te krijgen. De Stichting Popbunker stelt de grote oefenruimte ter beschikking, waar plek is voor vijftig tot zestig bezoekers. De concerten zijn laagdrempelig. Als het een succes blijkt te zijn, willen Meijer en Van Beets elke maand zoiets gaan houden in de Popbunker. Ze hebben in ieder geval voor de maanden mei, juni en juli data ingepland. "We willen graag wat andere en vagere bands hierheen halen dan die te zien zijn in de grotere en reguliere poppodia."

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Inisjatyfnimmers fan Magneet Roel Meijer en Peter van Beets

Verder hopen ze dat ze met dit idee anderen ertoe aanzetten ook dergelijke kleinschalige en laagdrempelige concerten te organiseren. "Dan krijg je gezonde concurrentie. Daar bouw je cultuur mee, niet met geld."

Magneet gaat zaterdagavond om 21.00 uur voor het eerst open. Een kaartje kost 5 euro. De bands Abdomen (waarin Roel Meijer en Peter van Beets zelf ook spelen), Pauper en Sai Tao treden op.

De Popbunker

De bunker werd gebouwd in de periode van de Koude Oorlog. Toen die voorbij was, werd de bunker overgenomen door Stichting De Popbunker. De plek wordt al sinds jaar en dag gebruikt als oefenruimte voor bands. Er zijn zes oefenruimtes beschikbaar en is een bar.

(advertinsje)
(advertinsje)