Zeldzame oorlogslocomotief voor Noordwolde

19 apr 2019 - 07:29

Noordwolde heeft een zeldzame locomotief gekregen. De tram NS164 is door het Oorlogsmuseum aan het dorp geschonken en zal worden gerestaureerd.

Seldsume oarlochslokomotyf foar Noardwâlde

Het historische erfgoed reed in een periode kort na de Tweede Wereldoorlog tussen Oosterwolde en Steenwijk, met een halte in Noordwolde. De NS164 heeft een rijke historie. Hij is in Engeland gemaakt voor transporten op de D-Day stranden van Normandië bij de invasie. Later vervoerde hij veel rotan meubels door Fryslân.

Seldsume oarlochslokomotyf foar Noardwâlde

Tientallen mensen zagen donderdag hoe de oude locomotief van het Oorlogsmuseum Overloon in Noord-Brabant aankwam in Noordwolde. Dat de tram die tussen 1947 en 1958 tussen Oosterwolde en Steenwijk reed nu weer terug is, gaf een feestelijke stemming.

Seldsume oarlochslokomotyf foar Noardwâlde

Foto's: Stichting 162

De NS164 heeft tien jaar bij het Oorlogsmuseum gestaan het heeft geen motor. Het Vlechtmuseum en het Dorpsarchief zullen de restauratie begeleiden met behulp van de gemeente en vrijwilligers. En ook om voor de 7 ton zware NS164 een goede plek te vinden. Het tramstation bij het Vlechtmuseum is een wens van sommige inwoners.

Trefwoorden: 
Noordwolde oorlog locomotief
(Advertentie)
(Advertentie)