Wooncomplex Nij Ylostins verouderd, maar de ouderen van IJlst willen niet weg

18 apr 2019 - 19:53

Bewoners van het appartementencomplex Nij Ylostins in IJlst willen liever niet verhuizen, maar het lijkt erop dat ze geen andere keus hebben. Woningcorporatie Elkien wil het complex slopen, omdat het te oud en te duur is om op te knappen.

Ylostins Drylts

De ruim dertig bewoners, van wie de meesten boven de tachtig zijn, hebben het over het algemeen erg naar hun zin in Nij Ylostins. De omgeving en het uitzicht zijn prachtig en de mensen zoeken elkaar in de gemeenschappelijke ruimte iedere dag op. Vooral de tachtigers en negentigers gingen ervan uit dat dit hun laatste thuis zou zijn. Maar dat zit er niet in.

Verrotte leidingen

Volgens Harro Eppinga, directeur van Elkien, kan de woningcorporatie niet anders. De technische staat van het gebouw is slecht en de brandveiligheid kan niet gegarandeerd worden met het oog op de moderne eisen. Ook aan de leidingen onder de vloer moet veel gedaan worden. Daar is het helemaal verrot, zegt een van de bewoners.

Johan Krol, bestuurder van zorgverlener Patyna, bevestigt dat het gebouw niet meer van deze tijd is. Voor de zorgverleners is het daardoor lastig om hun werk te doen.

Foto: Omrop Fryslân

Graag weer in IJlst

Eppinga begrijpt de zorgen van de bewoners en zegt dat er alles aan gedaan zal worden om hun tegemoet te komen bij het zoeken van een nieuw onderkomen. Iedere bewoner krijgt ook ongeveer 6200 euro mee voor de verhuizing. Waar de mensen naartoe moeten, is op dit moment nog niet duidelijk. Een van de bewoners, Pieter Andela, weet dat er bewoners zijn uit IJlst die absoluut niet weg willen. Of zij daar eventueel aan mee willen werken, is nog niet duidelijk.

Bewoner Pieter Andela - Foto: Omrop Fryslân

Luister naar verslaggever Gerrit de Boer over de situatie bij Nij Ylostins

Trefwoorden: 
IJlst Ylostins
(Advertentie)
(Advertentie)