Heeft LF2018 Leeuwarden en de Leeuwarders veranderd?

18 apr 2019 - 19:52

Trotser worden, meer sociale samenhang en een groter gevoel van welzijn bij de Leeuwarders. Naast bezoekersaantallen en inkomsten was ook dat een van de doelstellingen van LF2018. In FryslânDOK 'It ryk fan de wyk, de legacy fan de Ljouwerters', komen hoofdrolspelers, wijkbewoners en hulpverleners aan het woord. Wat hebben de evenementen met ze gedaan?

Liza van Houten is geboren en getogen in de Leeuwarder wijk Heechterp Schieringen. De wijk die al jarenlang op de lijst van armste wijken van het land staat. Het is voor buitenstaanders misschien zo nu en dan lastig om te begrijpen wat deze stempel met de inwoners doet. Liza heeft daarom in het Culturele Hoofdstadjaar geprobeerd om met een voorstelling uiting te geven aan het gevoel dat de stempel bij haar naar boven brengt. 'Work, work, work, work, work', was voor haar een manier om haar verhaal kwijt te kunnen.

Liza hoopt na afloop van LF2018 dat de voorstelling ervoor gezorgd heeft dat mensen minder snel een oordeel klaar hebben, als ze vertelt waar ze vandaan komt.

Van kunstobject tot ontmoetingsplaats

De 'resultaten van LF2018 zijn echter niet alleen maar van symbolische waarde. De evenementen hebben hier en daar ook wat tastbaars opgeleverd. Erwin en Marjo Rengers van participatieproject Meetingpoint Lifemaster zitten middenin dezelfde wijk als Liza van Houten. Het koppel heeft met 'hun' jongeren meegedaan aan het project de 8e dag, het grote community-art-project van kunstenaar Marten Winters.

Om mee te doen aan het project heeft de groep een caravan omgebouwd. Die caravan heeft vandaag de dag nog steeds een plek in de buurt. Het object dat begon als een deel van een kunstproject is tegenwoordig een plek van verbinding, zo merken Erwin en Marjo.

Ze denken daarnaast dat het meedoen aan Culturele Hoofdstad wel wat gedaan heeft met de jongeren. Het heeft onder andere meer betekenis gegeven aan het wonen in '058'.

Reuze-impact

Een van de hoogtepunten van Culturele Hoofdstad was, zonder twijfel, de komst van de Reuzen van Royal de Luxe. De stad stond drie dagen op de kop en ook in Heechterp Schieringen hebben de drie reuzen een diepe indruk gemaakt. Iedereen in de week heeft het nog steeds over het zomerevenement van vorig jaar. Zo ook Hilbrand van den Bosch. Hij zou eerst helemaal niet naar het centrum om de grote houten poppen te zien, maar ging toch en is nu nog onder de indruk van de sfeer die er toen in de stad was. "De manier van hoe mensen met elkaar omgingen", legt hij uit.

Liza van Houten vond het geweldig dat de reuzen ook bij haar door de wijk kwamen. Want gewoonlijk is zoiets "alleen in Amsterdam ofzo, maar nu waren ze helemaal in het kleine stadje Leeuwarden!" En precies dat was de bedoeling van LF2018, vertelt Sjoerd Bootsma van de organisatie. Want als de reuzenin jouw stad kunnen lopen, is alles mogelijk.

Teveel centrum, te weinig in de wijken

Toch is er ook kritiek te horen op Culturele Hoofdstad. Eric Schippers is een van de mensen in Heechterp Schieringen die veel voor een ander doet: hij repareert fietsen, knapt zaken op in de buurt. Je zou kunnen zeggen dat zijn werk en instelling goed past bij de gedachte van LF2018: met elkaar iets doen, de eigen plek mooier maken. Maar Eric vindt met name dat LF2018 teveel plaatsvond in het centrum en te weinig in de wijk. Hij maakt zijn eigen 'Cultureel Heechterp Schieringen' en haalt zijn schouders op over al die miljoenen die naar LF2018 gegaan zijn.

Hoe nu verder?

De 'koude' resultaten van LF2018 zijn eenvoudig terug te vinden: hoeveel het opgeleverd heeft, voor de horeca en de ondernemers, hoeveel aandacht er voor Leeuwarden en Fryslân is geweest, en hoeveel mensen naar de stad gekomen zijn. Maar hoeveel het hele evenement voor de mensen betekend heeft, is lastiger te definiëren. Organisator Sjoerd Bootsma, die van begin af aan bij LF2018 betrokken is geweest, zegt echter een goede indicatie te hebben van de effecten op 'micro-niveau' Hij zegt de opbrengsten van LF2018 met name terug te zien in de 'lichtjes' in de ogen van mensen. "Maar we zijn er nog lang niet", zegt hij.

Als wij het 'bêste lân fan ierde' willen worden en dat over willen dragen aan de nieuwe generatie in 2028, moet er nog veel gebeuren, vindt hij. En Bootsma denkt dat precies daar ene rol is weggelegd voor kunst en cultuur. Omdat men daarmee de mensen recht in het hart kan raken. Net als met de Reuzen. En als de mensen wakker worden, dan komen ze in beweging.

De FryslanDOK 'It ryk fan de wyk, de legacy fan de Ljouwerters' is op zaterdag 20 april te zien, op NPO2 om 15:30 (herhaling de zondag daarna om 13:00) en op 21 april op Omrop Fryslân om 18:00.

(advertinsje)
(advertinsje)