Hammy en Spekky bestrijden berenklauw in Leeuwarder bos

18 apr 2019 - 19:30

Er waren al Schotse Hooglanders, reeën en verschillende soorten vogels, maar in het Leeuwarder Bos, aan de noordkant van de stad, lopen sinds woensdag ook twee varkens rond. In een stuk land, afgezet met schrikdraad, zijn de twee varkentjes losgelaten om de berenklauw te bestrijden. Het gaat om een proef van de gemeente Leeuwarden.

Foto: Screenshot

Sinds afgelopen jaar stak de gemeente veel meer energie in de bestrijding van planten die niet in de natuur thuishoren en die andere planten volledig overwoekerd. De gemeente doet op dit moment meer proeven om de berenklauw te bestrijden. Daarom mogen Hammy en Spekky, zo heten ze, nu laten zien wat ze kunnen.

De dieren komen uit Nijega, op initiatief van vernieuwingsadviseur Geert Draaistra van de gemeente Leeuwarden. Die woont zelf in Nijega en heeft de varkens geleend van een dorpsgenoot. Het doel is dat de proef met varkens een paar maanden duurt.

Foto: Pixabay

"Al denkend zijn wij erop gekomen om varkens in te zetten. Berenklauwen hebben altijd veel zaadjes. Het kan wel zeven jaar duren voordat dat allemaal tot bloei gekomen is. Wij hopen dat de varkens dat proces wat sneller laten verlopen. Je moet bij de bestrijding 'de kernen van de plant' te pakken krijgen en dat valt niet mee. Je kunt er lastig bij komen", legt Draaistra uit. "Varkens wroeten de grond om en zorgen ervoor dat er van buiten naar binnen wordt gewerkt, naar de kern van de begroeiing van de berenklauw."

Bestrijding van de berenklauw met varkens is in Fryslân niet eerder gedaan, met schapen wel. Draaistra: "Je moet er vroeg bij zijn in het seizoen, want later wordt de begroeiing houterig en willen ze er geen bek meer op zetten. Dus de planten moeten gegeten worden als ze nog jong zijn. Met dit mooie weer groeien de planten snel. De varkens moeten de begroeiing kort houden."

Talent Centrum Fryslân heeft een hokje gebouwd voor de varkens en omwonenden hebben zin in de komst van de dieren. Zij houden de dieren in de gaten. De varkentjes komen uit Nijega. Zijn het dan strikt gezien geen exoten? Draaistra lacht: "Als je het plaatselijk bekijkt, dan wel. Maar het zijn prettige dieren. Ze zijn niet agressief en de kinderen vinden het heel mooi."

Trefwoorden: 
Leeuwarden varkens berenklauw
(Advertentie)
(Advertentie)