Michelle Obama "inspiratiebron voor jonge vrouwen"

18 apr 2019 - 17:06

Meestal zit de Ziggo Dome vol met fans van artiesten zoals rapper Drake, DJ Hardwell of zangeres Katy Perry. Woensdagavond was dat anders: de muziektempel liep vol om twee uur lang te luisteren naar de voormalige Amerikaanse presidentsvrouw Michelle Obama. De aanleiding was haar autobiografische boek 'BECOMING' dat op het punt staat de best verkochte autobiografie ooit te worden. Marjelle Boorsma vroeg aan bezoekers Bianca Pander uit Joure en Hanny Elzinga uit Siegerswoude wat hun indruk van de avond was.

Michelle Obama oan it wurd yn Ziggo Dome - Foto: ANP

Jullie zijn net bij Michelle Obama geweest, wat is jullie eerste indruk?

Bianca: "Ik vond het heel mooi hoe Michelle Obama meisjes probeert te motiveren om het maximale uit zichzelf te halen. Het is echt een feministische 'empowerment' wat hier gebeurt en dat vind ik heel mooi. Vooral voor jonge vrouwen van kleur is ze een inspiratiebron om het glazen plafond te doorbreken en dat gebeurde vanavond weer."

Hanny: "Wat ik zo mooi vond is dat ze zo dankbaar is naar haar ouders toe en dat ze die dankbaarheid graag door wil geven aan haar eigen kinderen."

Onderwijs is heel belangrijk in het verhaal van Obama.

Hanny: "Ja, ze vertelt over haar kracht en over haar kwetsbaarheid. Dat ze graag wilde presteren maar dat zoiets niet vanzelfsprekend was omdat ze, zoals wij dat hier noemen, een eerstegeneratiekind is. De eerste in de familie die de mogelijkheid heeft om te studeren. Dat zien we in Fryslân ook heel veel."

Welke gelijkenis is er nog meer te trekken tussen wat ze vertelt over Amerika en wat er in Fryslân gebeurt?

Bianca: "In Fryslân, maar ook in heel Nederland, zie je de kansenongelijkheid toenemen. Het wordt moeilijker om te emanciperen. Ik ben met mijn broer en neefjes en nichtjes ook de eerste van de familie met de mogelijkheid om te studeren. Wij investeren niet meer genoeg in onderwijs. Die vergelijking is er wel tussen Nederland en Amerika."

"En het punt dat vrouwen achterblijven. In Nederland is het aantal vrouwen dat in de politiek ziet extreem laag. Hetzelfde geldt voor vrouwen aan de top van de universiteiten. Dat is gek, want meer dan 50% van de studenten is vrouw."

Wij moeten volgens Obama allemaal ons persoonlijke verhaal delen.

Bianca Pander

Hebben jullie iets verrassends gehoord dat jullie niet verwacht hadden?

Bianca: "Ze liet meer los over haar privéleven dan in het boek. Dat wilde ze het publiek ook graag meegeven. Wij moeten volgens Obama allemaal ons persoonlijke verhaal delen om te laten zien dat iedereen een hele weg af te leggen heeft voordat ze aan de top komen."

"Dat ze vertelt over haar problemen in het huwelijk en hoe ze haar eigen topbaan bij een groot ziekenhuis opgezegd heeft omdat haar man president wilde worden, geeft aan hoe eerlijk en kwetsbaar ze zichzelf opstelt."

Hanny: "Ze heeft ook wel wat taboes doorbroken. Bijvoorbeeld hoe moeilijk het kan zijn om kinderen te krijgen en dat ze het niet erg vindt dat haar kinderen het huis uit gaan. Dat vind ik wel heel oprecht, ook al weet je dat het geregisseerd is.

Hebben we in Nederland zo'n rolmodel, en hebben we zo'n persoon nodig?

Bianca: "Ja, zulke rolmodellen hebben we zeker nodig. In het bedrijfsleven, maar ook in de politiek. Er zijn wel een aantal rolmodellen. Femke Halsema vind ik een mooi voorbeeld."

"Zij is iemand die de rol van eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam heel goed opgepakt heeft. Maar we hebben meer nodig."

Zijn er nog zaken voorbij gekomen die jullie meenemen om verder over na te denken?

Bianca: "Opener zijn over problemen waar je mee te maken hebt en andere mensen daar ook bij helpen. Misschien wel iemand mentoren. Ik heb er al langer over nagedacht, maar na vanavond dacht ik: 'misschien moet ik het wel echt gaan doen'. Een meisje uit de Bijlmer adopteren en haar laten zien wat er allemaal mogelijk is."

Hanny: "Rolmodellen zijn heel belangrijk en misschien moeten wij die zelf ook wel zijn. Je hoeft het niet in de grootte van het Witte Huis te bekijken, maar zoek het vooral in de kleine dingen die je kunt doen. Daar begint het."

(Advertentie)
(Advertentie)