Oproep aan burgers om vogels te redden van extreme droogte

18 apr 2019 - 14:19

Het Bond Friese Vogelwachten (BFVW) en Stichting Agrarisch Natuurfonds Fryslân roept boeren en burgers op om de vogels te helpen met water op het land en in de tuin. De bond krijgt op dit moment veel trieste berichten van dode en verhongerde kuikentjes. Het weer dat wij mensen zo mooi vinden, is voor de jonge vogels een groot probleem.

De kuikentjes komen deze dagen massaal uit de eieren. Ze moeten dan meteen op zoek naar voedsel, insecten, maar die vinden ze niet. Door de droogte zijn er geen insecten waardoor de kuikentjes na twee dagen al omkomen van de honger. Ook de volwassen vogels hebben het moeilijk. Wormen zijn door de droogte diep in de grond gekropen. Bovendien is de grond door de droogte heel hard, te hard voor de gevoelige snavel van bijvoorbeeld de grutto.

Ze hebben nu echt helemaal geen kans.

Frans Kloosterman

"Het is een erg triest gezicht, die dode kuikentjes", zegt BFVW-voorzitter Frans Kloosterman, "maar wij kunnen met simpele maatregelen helpen. Wij roepen iedereen op om dit voorjaar ook voor de vogels fijn te maken, door ze water te geven. Want ze hebben nu helemaal geen kans."

Water op het land

Boeren kunnen de kievit en andere weidevogels helpen door hier en daar water op het land te pompen. Laat greppels bijvoorbeeld vollopen.

Ook andere vogelsoorten hebben last van de droogte. Zwaluwen gebruiken bijvoorbeeld natte modder om nesten te maken, maar op dit moment vinden ze alleen maar droge tuingrond. Een nat hoekje in de tuin kan helpen.

Luister naar de oproep van Frans Kloosterman van de BFVW

Foarsitter Frans Kloosterman fan it BFVW
Trefwoorden: 
BFVW droogte
(advertinsje)
(advertinsje)