Onzekere tijden voor zorgverleners in gemeente Leeuwarden

18 apr 2019 - 09:49

Meedenken over vernieuwing in de zorg en dan buiten de boot vallen. Daar zijn sommige zorginstellingen in Leeuwarden bang voor. De zorginstellingen in Leeuwarden breken de afgelopen maanden hun hoofd over plannen om de zorg in de gemeente goedkoper te maken. Leeuwarden heeft namelijk net als de meeste gemeenten een miljoenentekort op het sociaal domein.

Thússoarch - Foto: Omrop Fryslân

De raad heeft de instellingen de kans gegeven om zelf met plannen te komen, maar dan wel met een grote bezuinigingsopdracht van 3,6 miljoen per jaar. Woensdagavond kon de politiek de instellingen bevragen.

De zorg moet volgens het college over een paar jaar worden aanbesteed en daar zit bij sommige instellingen de pijn. Zij werken nu hard aan de bezuinigingen, maar de opdracht kan zo aan hun neus voorbij gaan.

Directeur Sjoerd Tolsma van Amaryllis

Directeur Sjoerd Tolsma van Amaryllis ziet de bui al hangen. "Het betekent dat je niet met elkaar kun samenwerken", legt Tolsma uit. "Een van de onderdelen van een aanbesteding is dat er radiostilte moet zijn tussen de gemeente en de partijen. Wij zijn een organisatie die iedere dag contact heeft met de gemeente. In onze werkzaamheden worden we beperkt."

Kapers op de kust

Ook zijn er volgens Tolsma kapers op de kust. De kans bestaat dat instellingen van buiten Leeuwarden de opdracht binnenslepen. "Dan hebben wij de bezuinigingen gerealiseerd en dan kan die andere aanbieder daarmee weglopen."

De raad zou het niet eens zijn met het aanbesteden. "Ik ben er zeker van dat dat volgende week een stevig onderwerp wordt in de politieke dialoog tussen de raad en het college."

De raad moet op 8 mei een besluit nemen.

(advertinsje)
(advertinsje)