Schaalmodellen van Ids Willemsma zijn voor het eerst te zien

17 apr 2019 - 19:01

Een bijzondere uitstalling van Tresoar in het gebouw Obe op het Oldehoofsterkerkhof in Leeuwarden is woensdag geopend: de schaalmodellen van de grote kunstwerken van Ids Willemsma (1949). Het zijn de eerste ontwerpen van de grote landschapskunstwerken die Willemsma gemaakt heeft. Bijvoorbeeld de tempel op de zeedijk bij Marum, maar dan een halve meter hoog. Het is voor het eerst dat de Friese kunstenaar zijn schaalmodellen laat zien aan het publiek.

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Bert Looper, directeur van Tresoar, vroeg vorig jaar aan Ids Willemsma of hij de modellen eens wilde tonen. Eerst wilde Willemsma er niets van weten. "Ze stonden bij mij in het hok te rotten en te verroesten. Zo'n 150 modellen zijn al verrot en vervallen. Eigenlijk schande dat ik er niet veel waarde aan hechtte. Ik vond ze niet goed genoeg. Die grote dingen zijn mooier", vertelt Ids Willemsma. Er zijn nog zo'n 100 over, die nu uitgestald staan in Obe.

Looper zag in Akkrum voor het eerst werk van Willemsma. Dat was het oorlogsmonument, onthuld in 1970, al bijna vijftig jaar geleden. "Dat weet ik nog goed", zegt Looper. "Het was een van zijn eerste werken in de openbare ruimte. De doorbraak van de abstractie in Fryslân."

Looper vond dat de schaalmodellen gezien moeten worden. "Ze hebben een eigen kracht en zijn geweldig mooi. Er zit ook allemaal nieuw werk bij, op schaal, dat dous niet in het groot uitgevoerd is."

Willemsma is wel blij met de uitstalling. Samen met een maat is hij de hele winter van 2018 bezig geweest met het schoonmaken en op poetsen van de modellen. "Ik moest er eerst aan wennen, maar langzamerhand ben ik weer van de modellen gaan houden."

Skaalmodellen fan Ids Willemsma binne foar it earst te sjen

De tentoonstelling 'IDS! sjen sjoch sjoen' is tot en met 1 september te zien in Obe in Leeuwarden. Bij de tentoonstelling heeft Tresoar de hele zomer ook een programma met lezingen en andere activiteiten rondom Ids Willemsma.

(Advertentie)
(Advertentie)