Veiligheidsindex: binnenstad en Oud-Oost minst veilige wijken in gemeente Leeuwarden

17 apr 2019 - 17:09

Uit de 'Veiligheidsindex' van gemeente Leeuwarden blijkt dat de binnenstad en Oud-Oost de minst veilige wijken in de gemeente zijn. De gemeente Leeuwarden heeft woensdag de 15e index gepresenteerd. Die index laat de objectieve cijfers van de politie zien, over bijvoorbeeld criminaliteit, gecombineerd met subjectieve cijfers die uit een bevolkingsenquête komen.

De index berekent wijkrapportcijfers op basis van elf onderdelen. Wijken die lager dan een 5 scoren, krijgen 'code rood'. Tussen 5 en 6 is dat geel, blauw voor wijken tussen de 6 en 7,5 en groen voor de wijken met een score hoger dan 7,5.

Foto: Omrop Fryslân

Ferd Crone, burgemeester van Leeuwarden

De tweejaarlijkse bevolkingsenquête is begin 2018 gehouden. Leeuwarden is stabiel gebleven in vergelijking met vorig jaar.

  • Diefstal: fietsendiefstal is toegenomen van 795 naar 854, diefstal van motoren/auto's is afgenomen (van 163 nara 116) en er zijn ook minder zakken gerold (65 naar 38)
  • Drugsoverlast is toegenomen van 491 naar 626
  • Geweld: zedenmisdrijven zijn gedaald van 203 naar 164, openlijke geweldpleging is toegenomen van 19 naar 31
  • Verkeer: minder ongelukken (met letsel van 135 naar 107, zonder letsel 550 naar 513)
  • Schoon en heel: minder meldingen over groen (3.362 naar 3.091)
  • Leefbaarheid en veiligheid: werkloosheid is iets afgenomen
  • Inbraak: stabiel
  • Vandalisme: stabiel
  • Jeugdoverlast: stabiel

Wat opvallend toegenomen is

Er zijn meer meldingen van cybercrime en mensen die in de war zijn, vooral meer oudere mensen. Ook zijn er meer meldingen binnengekomen van 'burengerucht'.

Wat opvallend afgenomen is

Er is minder overlast gemeld van zwervers en minder drugshandel. Er zijn minder zaken vernield. Het meeste dat is vernield is in de binnenstad en richting 't Vliet en Cambuursterhoek.

Foto: Omrop Fryslân, Wendy Kennedy

Verschil tussen stad en dorp

's Avonds voelt 83% van de mensen zich veilig, in de dorpen is dat meer dan 90%. Fietsendiefstal kom in de dorpen niet veel voor, ook vandalisme is daar minder.

Woninginbraken komen in de stad meer voor, maar in 2018 ook relatief veel in de wijk Dokkumer Ee en omstreken, Britsum, Jelsum, Lekkum en Blitsaerd.

Vandalisme komt in de stad voor, maar ook in de dorpen Wurdum, Wergea en omstreken. Bedreiging en mishandeling zijn vooral problemen in de stad. Dat is ook zo bij drugsoverlast, maar dan vooral de oostelijke wijken van Leeuwarden op Camminghaburen na.

Foto: Google Streetview
(advertinsje)
(advertinsje)