"Voorstel voor hoger waterpeil in veenweidegebied gaat veel te ver en te snel"

16 apr 2019 - 17:30

Als de plannen om het waterpeil te verhogen in veenweidegebieden doorgaan, kunnen de boeren wel ophouden; dat zegt LTO-regiovoorzitter Trienke Elshof. Bovendien zou het ook niet helpen om bodemdaling tegen te gaan. De plannen gaan volgens de LTO veel te ver en te snel; en is er niet genoeg compensatie voor de boeren.

Volgende week woensdag wordt een initiatiefvoorstel ingediend in de Tweede Kamer om het water tot een vast peil te verhogen. Natuurorganisaties zijn er blij mee, maar de LTO vindt dat politici de boeren er niet genoeg bij betrekken.

Volgens Elshof heeft het heel wat gevolgen voor de boeren. "Het betekent dat het land op een gegeven moment niet meer berijdbaar is, dat de boer er minder opbrengst van haalt, elk jaar hogere kosten heeft en uiteindelijk zijn verdienmodel niet omhoog houden kan. Eigenlijk doe je dan aan uitdrijfbeleid."

Foto: Omrop Fryslân, Hayo Bootsma

LTO-regiofoarsitter Trienke Elshof

Natuurorganisaties, zoals it Fryske Gea, vinden dat de boeren nu aan zet zijn. De veenweidevisie is al vijf jaar oud. Boeren willen zelf met proeven komen om het waterpeil te beheersen, maar it Fryske Gea vindt dat dat niet snel genoeg gaat.

Trefwoorden: 
LTO veenweide Trienke Elshof
(advertinsje)
(advertinsje)