Week van de teek: "Hoe eerder je een teek verwijdert, hoe beter"

Met het begin van het voorjaar is ook het seizoen van de teek weer begonnen. Deze week vragen diverse organisaties, onder andere Staatsbosbeheer en de Nederlandse Jagersbond, daarom weer aandacht voor de risico's die het kleine beestje met zich meebrengt.
Tyk © Omrop Fryslân
Door de hogere temperaturen in het voorjaar duiken er weer overal beestjes op in de natuur. Vooral de teek kan voor mensen heel vervelend zijn, omdat één op de vijf teken de ziekte van Lyme bij zich draagt.
Tijdens de Week van de Teek worden mensen opgeroepen extra goed te letten op beestjes op het lichaam. Als je de teek binnen 24 uur verwijderd, is er vaak niets aan de hand. "Teken zijn zo klein. Als je in het bos bent geweest, moet je goed controleren of je een teek hebt opgelopen", zegt Everhard Hofstra, arts infectieziekten van de GGD Fryslân. "Hoe eerder je een teek verwijdert, hoe beter het is."

Meer patiënten

In 2017 kregen 27.000 mensen in Nederland de ziekte van Lyme, zo blijkt uit een onderzoek van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. In 2014 waren dat er nog 25.000. In de afgelopen 20 jaar is het aantal patiënten met de ziekte verviervoudigd.
Everhard Hofstra, arts infectieziekten van de GGD Fryslân
De ziekte van Lyme is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door bacteriën en wordt overgedragen door teken. Als er een rode kring (erythema migrans) rond de tekenbeet ontstaat, is besmetting met de ziekte vrijwel zeker. In de jaren 70 is de ziekte voor het eerst ontdekt in het Amerikaanse dorpje Old Lyme.
Een teek oplopen kan niet alleen in de vrije natuur, maar ook in je eigen tuin. "Teken zitten in het hoge gras, in de droge bladeren. Dat kan zijn in het bos, maar ook in je achtertuin bij wijze van spreken. Verder kom je ze tegen in de duinen", vertelt Hofstra. "Dus als je de natuur ingaat, dat moet je vooral doen en er vooral van genieten, maar als je thuiskomt zo gauw mogelijk controleren."

Warm plekje

Teken zoeken op het lichaam een warm plekje op. Hofstra: "Dat zijn eigenlijk alle lichaamsplooien. Knieplooien, okselplooien, ook in de haarrand van de nek en achter de oren, in de liezen en de bilnaad. Als je een heel klein zwart puntje ziet van 1 millimeter groot, kijk dan even extra goed, want dat kan een teek zijn en dan moet je hem verwijderen."
Via de website tekenradar.nl kunnen mensen een tekenbeet melden en de spreiding van het beestje en de ziekte van Lyme zien. In onderstaand informatiefilmpje wordt meer uitgelegd over de controle op teken en het verwijderen ervan.