"Ik heb anderhalf uur lang alleen maar brandweerauto's gehoord"

16 apr 2019 - 10:32

Maandagavond heeft een grote brand gewoed in de Notre-Dame in Parijs, een van de of misschien wel hét icoon van de Franse hoofdstad. De ravage aan de eeuwenoude kathedraal hakt er behoorlijk in bij de inwoners van de metropool. Een van hen is Fries om utens Siebrig van der Veen.

Brân yn de Notre-Dame - Foto: ANP

Fries om utens en ynwenner fan Parys Siebrig van der Veen oer de brân

Van der Veen woont al jaren in Frankrijk. Toch werd ze van het nieuws op de hoogte gebracht vanuit haar vaderland. "Via een WhatsAppje van een vriendin uit Nederland. Daarna kreeg ik van meer kanten berichten."

Van der Veen noemt de Notre-Dame het mooiste monument van Parijs en misschien wel heel Frankrijk. "Het is zo zonde. Heel frustrerend ook, omdat het er voor jouw gevoel niet zoveel gebeurde om het vuur uit te krijgen, maar dat bleek heel moeilijk te zijn."

Ik heb anderhalf uur lang alleen maar brandweerauto's gehoord. Het was een drukte van belang.

Siebrig van der Veen

Van der Veen woont net buiten Parijs, maar de gevolgen van de brand waren ook bij haar in de buurt goed te merken. "Ik kon de rookwolken boven de stad wel zien en heb anderhalf uur lang alleen maar brandweerauto's gehoord. Het was een drukte van belang."

Van der Veen is lerares. Ze ziet om haar heen dat de brand veel impact op de mensen heeft. "Ik geef les aan een groepje katholieken. Voor hen heeft de brand zoveel meer betekenis dan voor mij. Als je gelovig bent, geeft het nog weer een andere dimensie. Echt supertriest voor die mensen."

Donaties voor wederopbouw

Een dag na de brand bespeurt Van der Veen voorzichtig optimisme. "Maandag was de gedachte nog: er valt niet veel te redden. Dinsdag vond ik de mensen alweer een stuk positiever. Er zijn geloof ik al veel donaties binnengekomen om de kathedraal weer op te bouwen, maar dat zal nog wel even duren."

Trefwoorden: 
Notre-Dame
(Advertentie)
(Advertentie)