Dwangsom dreigt voor Frisia Zout wegens gebruik diesel bij zandwinning

15 apr 2019 - 20:29

Frisia in Harlingen is een van de drie Nederlandse zoutproducenten die een dwangsom opgelegd hebben gekregen van het Staatstoezicht op de Mijnen. Dat vanwege misstanden bij de zoutwinning. De bedrijven zouden niet genoeg rekening hebben gehouden met de omgeving. De andere bedrijven die een dwangsom opgelegd hebben gekregen zijn Nouryon en NedMag.

Frisia Sâlt yn Harns - Foto: Omrop Fryslân, Ronald van der Pol

Volgens de controle-instantie van de overheid, Staatstoezicht op de Mijnen, is er diesel gebruikt bij de zoutwinning, zonder de daarvoor benodigde papieren. In Nederland wordt diep onder de grond zout gewonnen door er zoet water bij te pompen, zodat het mengt met het zout. Daarna wordt het weer omhoog gepompt. In de holtes wordt een laagje diesel aangebracht. Dat zorgt ervoor dat ze minder snel schade oplopen. Zulk spuiten met diesel is aan regels gebonden vanwege het risico op grondvervuiling.

De drie zoutbedrijven krijgen nu een paar maanden de tijd om een chemisch veiligheidsrapport op te stellen. Is dat op 1 september nog niet geregeld, dan geldt voor elke week dat ze niet voldoen een dwangsom van 55.000 euro, met een maximum van 550.000 euro.

Trefwoorden: 
Harlingen Frisia zoutwinning
(advertinsje)
(advertinsje)