"Museumweekend past beter bij Fryslân dan Museumweek"

15 apr 2019 - 08:44

"Het Museumweekend past beter bij Fryslân dan de Museumweek." Dat zegt Lisette Zwerver van de Museumfederatie Fryslân. Tot 2015 openden alle musea in Nederland één weekend hun deuren voor speciale activiteiten om een andere doelgroep te trekken. Sinds 2016 gaat het niet langer om een weekend, maar om een hele week. "Dat is voor veel musea hier toch iets te veel van het goede", concludeert de Museumfederatie Fryslân.

Foto: Ruben van Vliet, Fries Museum

Vanaf 8 t/m 14 april was er een week lang extra aandacht voor musea in het hele land. "Dat dit een week is geworden, is landelijk besloten", legt Zwerver uit. "Voor musea in het weten is dit zeker succesvol. Maar om een hele week activiteiten te organiseren voor het publiek, dat is best lastig voor musea in onze regio", merkt ze.

Gezellig druk

Toch was het afgelopen weekend gezellig druk in de Friese musea. Museum Dokkum was gratis open en had speciaal voor het weekend een aantal striptekenaars uitgenodigd. Ook in het Fries Museum was het drukker, mede omdat het museum voor een euro geopend was.

De Museumfederatie blijft zich dan ook inzetten voor het Museumweekend. Zwerver: "We blijven zeker actief om musea te stimuleren om mee te doen aan dit weekend om eens een heel ander publiek te trekken als normaal."

Lisette Zwerver van de Museumfederatie

(advertinsje)
(advertinsje)