Sportpark Wiarda moet in mei verlost zijn van legionella

15 apr 2019 - 08:34

Als alles goed gaat, is sportpark Wiarda in Leeuwarden half mei verlost van het legionella-probleem en kunnen sporters weer gebruik maken van de douche. Eindelijk is de oorzaak van de besmetting gevonden en zal er gestart worden met de werkzaamheden om het probleem op te lossen. Maar de grote vraag blijft uiteraard: wie gaat dat betalen? Rudy Douma, voorzitter van Blauw Wit '34, is duidelijk: "Dit kan geen enkele sportclub betalen."

Dûse - Foto: Shutterstock.com

Begin dit jaar werd er legionella aangetroffen in het Leeuwarder sportcomplex Wiarda. In de kleedruimten van voetbalclubs FVC en Blauw Wit '34 mag daardoor sinds februari niet langer gedoucht worden. Het duurde twee maanden tot het probleem werd gevonden. Voorzitter Rudy Douma:

"Het bleek heel lastig om te achterhalen waar de vervuiling zat. Toen dat duidelijk was, bleek het heel ingewikkeld om dat tot nul terug te brengen."

Leidingen omleggen

De oorzaak bleek te zitten in de leidingen. Douma: "Er moeten heel wat leidingen omgelegd worden, zowel op het complex als in de aanloop naar het complex. Ook in de leidingen van Vitens schijnt het een en ander niet goed aangelegd te zijn."

Dubbele kosten

De grote vraag blijkt uiteraard: wie zal dat betalen? Douma: "Daar is het laatste woord nog niet over gezegd. Wij zijn als sportclubs eigenaar van de gebouwen op het sportpark. We betalen voor de huur en de kleedkamers, zoals iedere andere club. Maar daarnaast betalen we ook voor het grootschalig onderhoud. Een heel bijzondere en uitzonderlijke constructie."

Niet te betalen

Het werk aan de leidingen zou dan ook voor een deel betaald moeten worden door de voetbalclubs FVC en Blauw Wit '34. Douma: "We hebben al zo'n 30.000 euro verspijkerd en dan is het probleem nog niet eens opgelost. Daar komen nog enkele tientallen duizenden euro's bovenop. Dus één ding staat vast: dat kunnen wij als club never nooit niet zelf betalen." Douma wil daarom het gesprek aangaan met diverse partijen, zoals de gemeente en Vitens. "Hoe is het mogelijk dat dit bij zo'n nieuw complex kan gebeuren? Daar willen het ook over hebben."

Eindelijk actie

Voor nu het belangrijkste dat het probleem zo gauw mogelijk wordt opgelost. Douma is dan ook blij dat er actie komt. "In de meivakantie moet alles gedesinfecteerd zijn en worden er monsters genomen. Als het goed is kunnen we twee weken later weer douchen." De voorzitter geeft toe dat het dan al wel laat in het seizoen is. "Eind mei is het seizoen al bijna klaar."

Rudy Douma, voorzitter van voetbalclub Blauw Wit '34

(Advertentie)
(Advertentie)