Puntje voor Heerenveen in noordelijke derby tegen FC Groningen

14 apr 2019 - 16:57

De noordelijke derby tussen SC Heerenveen en FC Groningen is geëindigd in een gelijkspel: 1-1. In de eerste wedstrijd zonder Jan Olde Riekerink als hoofdtrainer kwam Heerenveen kwam op voorsprong door een doelpunt van Pelle van Amersfoort. In de tweede helft maakte Paul Gladon de gelijkmaker.

Foto: www.orange-pictures.nl

Johnny Jansen, die nu als trainer voor de groep staat, moest het doen zonder Sam Lammers en Stijn Schaars. Zij zijn geblesseerd. Toch begon Heerenveen sterk. De eerste helft speelde zich voor een groot deel af op de helft van Groningen. Na een klein kwartier kregen de Friezen de eerste goede kans van de wedstrijd. Yuki Kobayashi stuurde met een pass Ben Rienstra de diepte in. Die zette voor, maar Pelle van Amersfoort kwam een teenlengte tekort.

Bestorming

Vijf minuten later bestormde Heerenveen de goal van de bezoekers. Eerst raakte Thorsby de bal uit een voorzet van Michel Vlap nog totaal verkeerd, maar de bal bleef in het Groninger strafschopgebied. Woudenberg legde de bal klaar voor opnieuw Thorsby. Nu schoot de Noor net naast.

Zelfs toen Rienstra Van Amersfoort alleen voor Groningen-doelman Sergio Padt zette, was het niet raak. Padt verkleinde z'n doel goed en kon Van Amersfoort zo het scoren beletten.

Na een kleine veertig minuten, nog voordat FC Groningen een serieuze kans kreeg, was het toch 1-0 voor Heerenveen. Thorsby zette goed door op het middelveld en gaf de bal mee aan Lucas Woudenberg op de linkerflank. Die zette voor en Pelle van Amersfoort kopte binnen bij de eerste paal.

Foto: www.orange-pictures.nl

In de laatste minuten voor rust gebeurde op het veld niets opmerkelijks meer. Er naast wel: uit het vak met de Groningensupporters werd een vuurwerkfakkel naar een vak Heerenveensupporters gegooid. Scheidsrechter Bas Nijhuis liet omroepen dat hij het duel zou stilleggen als het nog een keer gebeurde.

Groningen, dat in de eerste helft dus eigenlijk nooit gevaarlijk werd, begon na rust wel goed. Heerenveen-doelman Warner Hahn moest in actie komen bij een schot van Kaj Sierhuis. In die fase van de wedstrijd ontliepen de twee ploegen elkaar niet veel. Lucas Woudenberg schoot een paar meter over na een afgeslagen corner.

Tegen de paal

Twee minuten later was het bijna 2-0. Thorsby speelde Rienstra aan, die deed een actie naar links en schoot hard tegen de paal. Ook Vlap liet Padt nog even schrikken met een schot van afstand, maar de doelman bokste de bal weg.

Daarnei begon Groningen met een offensief. Invaller Paul Gladon kopte eerst nog in de handen van Hahn. De doelman moest daarna nog tweemaal in actie komen. Hij keerde een hard schot van Bart Chabot. De rebound was voor Ilias Bel Hassani, maar opnieuw zat Hahn er goed bij.

Gladon 1-1

Het bleek uitstel van executie. Na een uur spelen kreeg Bel Hassani alle ruimte om voor te zetten vanaf de rechterflank. Gladon, die Groningen de afgelopen weken al twee keer als invaller de winst bezorgde, schoot raak met een volley: 1-1.

Foto: www.orange-pictures.nl

Daarna bleef Groningen de ploeg met de betere kansen. Samir Memisevic ging mee naar voren en schoot de bal in het zijnet. Heerenveen was het kwijt. Mike te Wierik kreeg bij een vrije trap alle tijd om in te koppen. Dat deed hij, gelukkig voor Heerenveen, niet secuur: de bal ging over het doel van Hahn.

Slotfase voor Heerenveen

In de laatste tien minuten liet Heerenveen zich weer zien. Thorsby controleerde een voorzet van Van Bergen fraai en schoot daarna naast. Diep in blessuretijd waren de Friezen nog een keer dicht bij de winnende treffer: met wat geluk viel de bal voor de voeten van invaller Jizz Hornkamp. Die schoot hard in, maar recht op Hahn af.

En dus moeten de Friezen het doen met 1-1. Een terechte uitslag, maar ook een resultaat waar de Friezen niet veel mee opschieten.

SC Heerenveen - FC Groningen 1-1 (1-0) 38. Pelle van Amersfoort 1-0, 61. Paul Gladon 1-1

Opstelling SC Heerenveen: Hahn; Schmidt, Høegh, Pierie, Woudenberg; Rienstra, Thorsby, Kobayashi (79/Kongolo); Van Bergen (84/Johnsen), Van Amersfoort, Vlap (87/Hornkamp)

(advertinsje)
(advertinsje)