Nij Smellinghe heeft open huis: "Ik wil het ziekenhuis een keer anders bekijken dan als patiënt "

13 apr 2019 - 13:53

Het Drachtster ziekenhuis Nij Smellinghe pakt zaterdag flink uit met de open dei. Zo is er een live-verslag te zien van een operatie, kunnen mensen ervaren wat het is om te rijden met medicijnen op en krijgen ze uitleg over hoe je met koffie moet lopen als je op krukken loopt. Er is voor elk wat wils.

Foto: Omrop Fryslân, Gerrit de Boer

Verslaggever Gerrit de Boer was in Drachten

Ellen de Jong is een van de organisatoren. "We zijn hier met 400 medewerkers en vrijwilligers. Ons doel is om mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met het ziekenhuis. Het geeft een uniek kijkje achter de schermen."

De dag lijkt omstreeks het middaguur al geslaagd te zijn. "Ik zie allemaal blije en enthousiaste mensen, jong en oud. Het is heel gezellig."

Ze denkt dat verschillende afdelingen populair zijn. "De operatiekamers, het mortuarium, maar ook de gipskamer en je kunt leren bloedprikken."

Verder kunnen belangstellenden informatie krijgen over het werken in de zorg. "We zijn zeker op zoek naar mensen. In de zorg zijn altijd mensen nodig."

Foto: Omrop Fryslân, Evert van den Berg

Een van de bezoekers kwam met haar kinderen. "Zo'n ziekenhuis met witte jassen is altijd wat angstig voor de kinderen, nu is de drempel lager om eens te kijken. Het is nooit een pretje om in het ziekenhuis te liggen, maar ze zijn hier lief en leuk voor de kinderen."

Een andere bezoeker wilde eens kijken hoe het werkt zonder er als patiënt te zijn. "Ik heb een hartoperatie gehad en er is leukemie bij me geconstateerd. Dus moet er regelmatig heen voor controle. Ik ben heel tevreden over het ziekenhuis."

Weer iemand anders kwam om te kijken of ze er zou kunnen werken, ze is bijna klaar met geneeskunde. Ze kijkt vooral naar de sfeer.

(Advertentie)
(Advertentie)