Archief met 180.000 oorlogsslachtoffers wordt digitaal toegankelijk

13 apr 2019 - 13:14

Jack Kooistra was nog maar een jongetje toen de oorlog uitbrak. Vanaf het begin heeft hij voor zichzelf de namen en andere bijzonderheden opgeschreven van mensen die door de oorlog om het leven kwamen. Dan gaat het om mensen uit het verzet, om Joden en ook om 'gewone' mensen die door de Duitse bezetter werden omgebracht.

Jack Kooistra op syn argyfsouder - Foto: Omrop Fryslân

Ook na de oorlog is Kooistra verder gegaan met het verzamelen van namen en andere gegevens. Hij schreef het op kaartjes en zijn archief groeide en groeide en beslaat nu, in 2019, bijna 180.000 kaartjes.

De met de hand geschreven kaartjes zitten in koffers die op zijn zolder staan. De stellingen waarop de koffers staan, zijn al krom door het gewicht.

De souder fan Jack Kooistra - Foto: rjochtenfrij

Het archief van Jack Kooistra moet niet worden gezien als een uit de hand gelopen hobby. Kooistra wil vooral de nabestaanden helpen met het geven van informatie. Hij vindt het belangrijk dat nabestaanden troost, rust en duidelijkheid krijgen zodat ze het verlies kunnen verwerken.

Friese Wiesenthal

Jack Kooistra wordt ook wel de Friese Wiesenthal genoemd omdat hij veel oorlogsmisdadigers heeft opgespoord. Hij is nu 89 jaar en nog altijd elke dag bezig met het zoeken naar gegevens.

Digitalisering

Een groepje van vier mannen is momenteel bezig om alle kaarten van slachtoffers te digitaliseren. Het plan is dat de kaartjes allemaal op de foto worden gezet, zodat het archief veilig wordt gesteld. Verder wordt de informatie op de kaartjes op een website gepubliceerd: www.wo2slachtoffers.nl

Ien fan de koffers mei kaartsjes - Foto: Omrop Fryslân

Jack Kooistra, Gjalt Wymenga en Jan Pieter Rottiné

In Buro de Vries de komende weken aandacht voor het archief van Kooistra. In de uitzending van 14 april wordt in een gesprek met Gjalt Wijmenga, Pieter Jan Rottiné en Jack Kooistra zelf het historische belang van het archief belicht.

(Advertentie)
(Advertentie)