Bronzen 'Froulju fan Fryslân' staan weer in Leeuwarden

12 apr 2019 - 23:06

De zes bronzen borstbeelden van de 'Froulju fan Fryslân' staan op hun plek in Leeuwarden. Sinds oktober 2018 stonden ze tijdelijk in het Amelius van Oenemapark in Heerenveen. Nu staan ze in Leeuwarden op een hoek van de Snekertrekweg aan het water, vlakbij het gebouw van Rijkswaterstaat.

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

De beelden zijn gemaakt door kunstenaar Natasja Bennink en vrijdagmiddag officieel onthuld. Wethouder Sjoerd Feitsma was erbij en vond het "een mooi voorbeeld van de legacy van een Culturele Hoofdstad-project."

Crowdfunding

Natasja Bennink heeft zes gewone en toch bijzondere vrouwen in brons vereeuwigd, vrouwen van verschillende leeftijden. Het zijn Tytsje Porte uit Stiens, Anke Bruin van Vlieland, Mirte van der Veen uit Surhuisterveen, Gea Smits uit Franeker, Froukje Hofma uit Heerenveen en Jildou Valk uit Eastermar.

Andere mensen vonden dat deze vrouwen een standbeeld verdienden en hebben hen voorgedragen. Met sponsoring en crowdfunding werd het geld voor de bronzen 'Froulju fan Fryslân' bij elkaar gebracht.

Foto: Omrop Fryslân, Karen Bies

Over het tot stand komen van de beelden heeft programmamaker Marleen Godlieb van Omrop Fryslân de televisieserie en de documentaire Froulju fan Fryslân gemaakt. Deze Fryslân DOK ging vrijdagmiddag, voorafgaand aan de onthulling van de standbeelden, in première in Flilmhuis Slieker.

De film Fruolju fan Fryslân is zaterdag 13 april ook te zien op NPO2 om 15.30 uur, en op zondag 14 april vanaf 17.00 uur ieder uur bij Omrop Fryslân. In de film is te zien wat de vrouwen zo bijzonder maakt. Terwijl Natasja Bennink de beelden maakt, volgt de camera ook dat hele proces.

(advertinsje)
(advertinsje)