GroenLinks naast coalitie: "PvdA heeft samen met de anderen een andere keuze gemaakt"

12 apr 2019 - 19:29

Harry van der Molen heeft geadviseerd om GroenLinks niet mee te nemen in het coalitievoorstel. De PvdA zit wél in het voorstel, terwijl zij afgesproken hebben samen te werken. Partijleider Matthijs Sikkes-van den Berg is echter niet boos op de partij van Marijke Roskam. "Maar het mag duidelijk zijn dat wij ook liever aan tafel hadden gezeten omdat wij dan écht een groene coalitie hadden."

Matthijs Sikkes-van den Berg (GrienLinks) - Foto: Omrop Fryslân, Gerrit Harmen Rypma

"Dan konden wij echt groene stappen maken, maar de PvdA heeft samen met de anderen een andere keus gemaakt", gaat Sikkes-Van den Berg verder. "Hetty Janssen heeft deels een punt door te zeggen dat zij nu wel moesten instappen, omdat het probleem groter was geweest met Forum in de coalitie."

"Aan de andere kant is het zo dat de coalitie zonder GroenLinks minder groen is dan met GroenLinks. Daardoor kunnen wij niet stappen maken in de dossiers die echt belangrijk zijn voor Fryslân om stappen in te zetten", meent de partijleider.

Matthijs Sikkes-van den Berg

"Wij moeten deze formatie maar eens bekijken. Er zijn 22 zetels, dat zijn niet heel veel, dus dat is wel lastig met de dossiers die voor ons liggen. Daarnaast is het zo dat wij eerst maar eens moeten bekijken of de FNP wel meegaat in de energietransitie als het gaat om windmolens en windenergie", antwoordt Sikkes-Van den Berg op de vraag wat GroenLinks nu gaat doen.

"Wij hebben nog veel vraagtekens, en als wij het over vertrouwen hebben, vragen wij ons af hoe diep dat zit."

(advertinsje)
(advertinsje)