SC Heerenveen met nieuwe trainer tegen FC Groningen: "Nu moeten wij reageren"

12 apr 2019 - 16:34

Heerenveen staat na 29 wedstrijden op de tiende plek in de eredivisie. Afgelopen zondag leverde de ploeg de zoveelste wanprestatie van dit seizoen door kansloos te verliezen van degradatiekandidaat FC Emmen (2-0). Volgens technisch manager Gerry Hamstra was dat niet langer een incident, maar was er sprake "van een patroon". Trainer Jan Olde Riekerink werd ontslagen en Johnny Jansen is voor de laatste vijf competitiewedstrijden naar voren geschoven als zijn vervanger.

Hearrenfean - Grins foarskôging Janssen

"Het ontslag van Olde Riekerink kwam voor mij als een verrassing. In eerste instantie ben je dan murw geslagen, maar dan dan komt ook de vraag of wij het als staf willen overnemen. En dat wil ik. Ik ben al zolang bij deze club en ik voel de verantwoordelijkheid om dat te doen. Dit is wat ik altijd in de toekomst wilde, en dat is nu in een stroomversnelling geraakt", zegt Jansen.

Boetekleed

Ook voor aanvoerder Stijn Schaars kwam het op non-actief zetten van Olde Riekerink als een verrassing. "Wij moeten als spelers het boetekleed aantrekken voor de matige prestaties van de afgelopen weken. Het is heel makkelijk om te wijzen, maar we moeten vooral bij onszelf te rade gaan. De trainer is er nu uit, nu moeten wij reageren", zo zegt Schaars.

"Ik denk dat er vanuit de club zoiets is van als we nog iets willen en we zeggen het vertrouwen in de trainer op, dan moeten we het nu doen. Want na Groningen hoeft het niet meer. Tegen Groningen moet er gewoon gewonnen worden."

Winterstop

FC Groningen is na de winterstop bezig met een knappe serie. In totaal pakte de ploeg van trainer Danny Buijs al 26 punten, tegenover 15 punten in de eerste seizoenshelft. Toch weet Groningen maar lastig het doel te vinden. Zo scoorde ze in de laatste vijf wedstrijden maar drie keer, maar tegen ADO Den Haag, De Graafschap en Excelsior leverde dat wel de volle winst op.

Hearrenfean - Grins foarskôging Schaars

Vrijdagmiddag heeft Jan Olde Riekerink afscheid genomen van de spelers en de technische staf. Zijn periode bij SC Heerenveen was geen succes. Nu is het aan Johnny Jansen om de laatste vijf wedstrijden deelname aan de play-offs veilig te stellen. Johnny Jansen stond vrijdagmiddag voor het eerst als nieuwe verantwoordelijke man voor de groep op het trainingsveld.

"Er moet gewoon iets veranderen qua speelstijl. Het was de laatste vier wedstrijden te mat. We willen dat er tegen Groningen een ploeg staat waarmee de mensen zich kunnen identificeren. We gaan stinkend ons best doen om dat voorelkaar te krijgen", zegt Jansen.

Scoringsprobleem

Heerenveen verloor drie van de laatste vier competitiewedstrijden. En wat ook zorgelijk is: de ploeg komt maar lastig tot scoren. Eén doelpunt in de laatste vier wedstrijden. "Daar ligt wel een deel van ons probleem", zegt aanvoerder Schaars.

"We weten precies wie het voorin voor ons moeten doen (Lammers en Vlap, red.) maar die hebben het nu even niet. Dat zij doelpunten kunnen maken en kansen kunnen creeëren, dat hebben we allemaal gezien. Alleen moet dat nu wel weer gaan gebeuren."

(Advertentie)
(Advertentie)