VIDEO: "Ik praat veel over het wielrennen met m'n vader"

"Wat voor fietser ik ben, weet ik zelf eigenlijk ook nog niet." Dat zegt Nicole Steigenga uit Exmorra. Ze is 21 jaar en wielrenster. Maar wat voor één? Dat is ze nog aan het uitzoeken. "Een sprinter ben ik in ieder geval niet. Etappekoersen, bergen, ik moet het nog bekijken." Gelukkig is Steigenga één van de jongste wielrensters in het peloton. En één van de grootste talenten.
Nicole Steigenga ynternet
Ze is 21 jaar, maar ze is al drie jaar lang een eliterenner. Dat betekent dat ze al drie jaar met de beste renners meerijdt. "Ik ben nog jong, maar toch voelt dat niet altijd zo. En dat komt dan natuurlijk doordat ik nu al drie jaar meedoe."
Steigenga fietst voor de Italiaanse ploeg BePink. Een UCI-ploeg, waardoor ze aan bijna alle grote koersen mee mag doen. Maar aan de Healthy Ageing Tour, een koers van zes dagen door Noord-Nederland, doet haar ploeg echter niet mee. Daarom rijdt ze nu met National Team Nederland, onder leiding van bondscoach Loes Funnewijk. Zij is zelf oud-wereldkampioen tijdrijden. "Nicole is absoluut een talent. Zoals ze zelf zegt, moet ze nog even uitzoeken wat voor renster ze is, maar dat is heel normaal op deze leeftijd. Tijdens een koers als deze is het een kwestie van lekker koersen, brutaal zijn en aanvallen."
© Orange Pictures

Vader Sierd Steigenga

Nicole haar vader is ook wielrenner geweest. Internationaal is hij niet doorgebroken, maar hij heeft in Nederland wel veel criteriums gewonnen. "Mijn vader schept nooit zo op over wat hij allemaal heeft gewonnen. Ik praat wel veel over het fietsen met hem. Mijn vader heeft er altijd veel mooie verhalen over. Maar ook tips waar ik echt heel veel aan heb. Daar ben ik wel blij mee."
Als de koersen in de buurt zijn, zoals nu en afgelopen week met de Ronde van Vlaanderen (Steigenga haalde de finish daar niet), rijdt vader Steigenga haar vaak naar de races toe. En in het weekend, als er geen koersen zijn, is ze thuis. "Ik heb een kamer op Papendal. Daar studeer ik fysiotherapie."
Met hulp van de studiebeurs kan ze het allemaal net betalen. Want in tegenstelling tot het mannenfietsen, is het niet bepaald een vetpot. "Het is niet zo dat ik er een huis of mijn brood van kan kopen. Dat is bij de vrouwen echt heel anders."
Nicole Steigenga ynterview

Giro Rosa en Valencia

Volgens Steigenga is haar hoogtepunt tot nu toe haar overwinning in Valencia in de Setmana Ciclista Valenciana. Daar kwam ze solo over de finish. In 2018 reed ze ook de Giro Rosa. "Dat is bij de vrouwen de grootste koers. Dat je daar aan mee mag doen, is al heel wat. Ons team mag dit jaar weer meedoen, maar ik weet nog niet of ik dit jaar weer meega."
© Omrop Fryslân

Healthy Ageing Tour

Steigenga gaf donderdag in de tweede etappe van de Healthy Ageing Tour lange tijd kleur aan de wedstrijd. De Friezin zat samen met de Duitsers Mieke Kröger en Romy Kasper, die uiteindelijk respectievelijk als eerste en tweede over de finish kwamen, in de kopgroep, maar moest hen 13 kilometer voor de finish laten gaan. Steigenga werd uiteindelijk 49e op 29 secondes van de winnares.
Anouska Koster uit De Westereen werd 16e op 17 secondes van Kröger. Zij staat na twee etappes negende in het algemeen klassement op 11 secondes van de Finse leidster Lotta Lepistö. Steigenga neemt met een achterstand van 4.40 minuten de 37e plaats in.
Kijk op de website van Procyclingstats naar alle resultaten van Nicola Steigenga tot nu toe.